Automatyczne maszyny do formowania chleba powinny umożliwiać uformowanie różnych rodzajów ciasta w gamę wyrobów takich jak ciabatty lub bagietki. Powinny umożliwiać uzyskanie zarówno otwartych struktur pęcherzyków w stylu włoskim, lub zależnie od pożądanej przez klienta niszy rynkowej zamkniętych układów pęcherzykowych o bardziej zwartej budowie.
Maszyna do formowania CIA firmy Trivi wytwarza produkty piekarskie wysokiej jakości z ciasta wilgotnego lub zakwasowego. Dzięki automatyzacji wytwarzane ciabatty i bagietki cechuje wysoka dokładność wykonania na poziomie produkcji ręcznej. Maszyna umożliwia otrzymanie produktów zarówno o otwartej jak i zamkniętej strukturze.
Można z jej pomocą wytwarzać całe bagietki oraz o połowie, jednej czwartej i jednej ósmej wielkości, opcjonalnie posypywane od góry. Ciabatty mogą być całkowicie wypieczone lub pieczone wstępnie do zamrożenia, natomiast rustykalne paluchy mają chrupką skórkę i spiczaste końce, a w środku są całkowicie miękkie.
Wałkownice ciasta oferują doskonałą jakość bez zbytniego zgniatania produktu, natomiast urządzenia do kontroli wagowej dbają o spójny ciężar i jakość produktów.
Trivi is an Italian company specialized in the manufacturing of a full range of machinery and equipment for the production of puff pastry, croissants, pizza, breadsticks, bread, flatbread and cakes.