Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny można użyć kilku metod, na przykład stosując poziomy młyn kulowy i konszowanie na mokro.
Linie EMA-Choc mają w zależności od typu użytego młyna kulowego wydajność do 250 kg/godz., 450 kg/godz. lub 1000 kg/godz. Innowacyjne podejście polega na połączeniu wstępnego mieszalnika z młynem kulowym dla uzyskania średniego i/lub dokładnego rozdrobnienia w efektywnym i zrównoważonym procesie produkcyjnym.
Odpowiednie zarówno dla receptur opartych na cukrze krystalicznym jak i na cukrze pudrze. Pozioma jednostka mieląca w kształcie stożka ma konstrukcję zapewniającą wysoki współczynnik przepływu, który umożliwia ultra drobne mielenie do wielkości poniżej 20 mikronów. Materiały wysoce odporne na zużycie gwarantują maksymalną żywotność narzędzi mielących, mniejsze zużycie i najmniejsze przenikanie żelaza do produktu.
Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.
Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).
Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.