Do wymieszania i rozdrobnienia miazgi kakaowej, proszku kakaowego, cukru i lecytyny, można użyć kilku metod. Proces ten może być realizowany poprzez zastosowanie pionowych młynów kulowych i konszowanie na mokro.
Ochoc 500 – 2500 Royal Duyvis Wiener to pracujące w trybie ciągłym linie do ważenia, mieszania i rozdrabniania stosowane w produkcji prawdziwej czekolady. To idealny kompaktowy i wewnątrzzakładowy system do ciągłego przetwarzania mas czekoladowych, mieszanek, polew, smarowideł i nadzienia.
Z mieszalnika masa jest przepompowywana przez pionową komorę mielenia młyna kulowego Wiener. Gdy czekolada osiągnie właściwe rozdrobnienie, z mieszaniny usuwane są wilgoć, aminokwasy i niepożądane zapachy. Produkt jest najpierw dozowany do komory wysokiego ścinania. Urządzenie wytwarzające siły ścinania tymczasowo zmniejsza lepkość mieszaniny, zwiększając tym samym wydajność wyparki cienkowarstwowej.
Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.
Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).
Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.