Przy opracowywaniu nowych zbożowych produktów śniadaniowych wydzielenie całej linii produkcyjnej do wykonania próbek nowych receptur lub przetestowania nowych serii produktów jest kosztowne i czasochłonne. Dedykowany kocioł i maszyna do przetwarzania składników zbożowych w skali laboratoryjnej, na których można będzie uzyskać dające się skalować rezultaty pozwolą na wykorzystanie przy badaniach i opracowywaniu produktów pełnej swobody bez blokowania urządzeń linii produkcyjnej. To przełoży się na znaczne oszczędności czasu i kosztów.
Laboratoryjny system gotowania składników zbożowych firmy Baker Perkins pozwala precyzyjnie odtworzyć wszystkie procesy realizowane przez pełnoskalową linię produkcyjną. Kocioł do składników zbożowych wymaga mniejszych porcji zbóż (maksymalnie do 125 kg) i gotuje je na parze pod ciśnieniem w obracającym się powoli zbiorniku.
Zbiornik do gotowania został zaprojektowany z unikalnym, dwustożkowym profilem pozwalającym na ciągły ruch i obracanie ziaren składników zbożowych dla dokładnego i równomiernego ugotowania. Cała filozofia projektowa stojąca za kotłem laboratoryjnym to możliwość uzyskania wysoce stabilnego i powtarzalnego procesu gotowania.
Kocioł o skali laboratoryjnej precyzyjnie odzwierciedla warunki występujące w kociołkach pełnoskalowych Baker Perkins serii Cook Master, co oznacza możliwość przeniesienia wyników ze skali laboratoryjnej do linii produkcyjnej. W ten sposób eliminuje się potrzebę zatrzymywania produkcji na dużej linii w celu wykonania receptur lub partii próbnych.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
BakerPerkins_breakfast_cereals.pdf |
![]() |
3.57 MB |