Laboratoryjny kocioł do płatków zbożowych

Przy opracowywaniu nowych zbożowych produktów śniadaniowych wydzielenie całej linii produkcyjnej do wykonania próbek nowych receptur lub przetestowania nowych serii produktów jest kosztowne i czasochłonne. Dedykowany kocioł i maszyna do przetwarzania składników zbożowych w skali laboratoryjnej, na których można będzie uzyskać dające się skalować rezultaty pozwolą na wykorzystanie przy badaniach i opracowywaniu produktów pełnej swobody bez blokowania urządzeń linii produkcyjnej. To przełoży się na znaczne oszczędności czasu i kosztów.

Całkowicie skalowalny system gotowania składników zbożowych do opracowywania i badań nad nowymi produktami

Laboratoryjny system gotowania składników zbożowych firmy Baker Perkins pozwala precyzyjnie odtworzyć wszystkie procesy realizowane przez pełnoskalową linię produkcyjną. Kocioł do składników zbożowych wymaga mniejszych porcji zbóż (maksymalnie do 125 kg) i gotuje je na parze pod ciśnieniem w obracającym się powoli zbiorniku.

Zbiornik do gotowania został zaprojektowany z unikalnym, dwustożkowym profilem pozwalającym na ciągły ruch i obracanie ziaren składników zbożowych dla dokładnego i równomiernego ugotowania. Cała filozofia projektowa stojąca za kotłem laboratoryjnym to możliwość uzyskania wysoce stabilnego i powtarzalnego procesu gotowania.

Kocioł o skali laboratoryjnej precyzyjnie odzwierciedla warunki występujące w kociołkach pełnoskalowych Baker Perkins serii Cook Master, co oznacza możliwość przeniesienia wyników ze skali laboratoryjnej do linii produkcyjnej. W ten sposób eliminuje się potrzebę zatrzymywania produkcji na dużej linii w celu wykonania receptur lub partii próbnych.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Idealnie skalowalne rezultaty likwidują konieczność prób na maszynach pełnej skali
  • Zaprojektowany pod kątem stabilności i powtarzalności system stanowi idealny wybór do dopracowywania receptur
  • Idealne urządzenie do produkcji małych serii produkcyjnych do badań rynkowych i podobnych celów
  • Konstrukcja ze stali nierdzewnej o otwartej ramie dla łatwego czyszczenia i konserwacji

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.

Nazwa pliku Rodzaj pliku Rozmiar pliku
BakerPerkins_breakfast_cereals.pdf application/pdf 3.57 MB