Konszowanie pozwala zmniejszyć zawartość wilgoci w płatkach czekoladowych i jednocześnie usunąć niepożądane, lotne związki zapachowe. Zastosowanie konszy suchej dwuwałowej umożliwi redukcję czasu konszowania.
Konsza sucha dwuwałowa typu DRC-2 firmy Royal Duyvis Wiener stosowana jest do czekolady i mas czekoladopodobnych. Innowacyjna konstrukcja zapewnia intensywniejszy proces suszenia, co gwarantuje redukcję czasu konszowania do około 5 – 6 godzin.
Konszowanie pozwala zmniejszyć zawartość wilgoci w płatkach czekoladowych i jednocześnie usunąć związki lotne i niepożądane zapachy. Konsza sucha dwuwałowa jest specjalnie zaprojektowana tak, by konszować zmieloną czekoladę bezpośrednio z rozdrabniacza, bez dodawania przed rozpoczęciem procesu masła kakaowego, tłuszczu i lecytyny.
Zakresy obrotu dwóch dużych wirników konszujących w części centralnej zbiornika konszowania zachodzą na siebie, zapewniając w ten sposób właściwą i stałą wymianę cząsteczek czekolady pomiędzy wirnikami.
Royal Duyvis Wiener to firma założona w 1885 r., specjalizuje się w inżynierii, produkcji i instalacji maszyn do przetwarzania kakao i czekolady. Dzięki doskonałej technice i personelowi Royal Duyvis Wiener posiada imponujący wkład w zakresie dostarczania innowacyjnych rozwiązań dla przemysłu. Firma została uznana na całym świecie za innowacyjnego producenta i dostawcę maszyn do produkcji kakao oraz czekolady – pojedyncze urządzenia lub kompletne linie pod klucz. Jest cenionym partnerem zarówno dla sektora kakao, czekolady, jak i lodów, piekarnictwa, słodyczy.
Firma F.B. Lehmann, założona w 1834 r. i połączona w roku 2010 z Royal Duyvis Wiener jest znana z maszyn do czyszczenia ziarna, prażenia, pionowych urządzeń mielących, jak również unikalnych maszyn do rafinowania. Fabryka jest zlokalizowana w Aalen (Niemcy).
Połączone know-how Duyvis, Wiener i Lehmann zapewnia utrzymanie wysokiej jakości, jak również doskonałego poziomu obsługi, którego można oczekiwać przy połączeniu firm, mających razem ponad 300 lat doświadczenia.