W produkcji cukierniczej kluczem do zwiększenia wydajności i polepszenia zwrotu z inwestycji może być wszechstronność nabywanego rozwiązania. U mniejszych producentów wytwarzających gamę produktów cukierniczych użytkowanie dedykowanych kotłów do produktów żelatynowych oraz landrynek oznacza pracę w nieefektywny sposób. Nowoczesny, energooszczędny kocioł mogący pracować z obydwoma rodzajami produktów i oferujący łatwość przestawienia produkcji stanowi olbrzymią korzyść dla linii produkcyjnych o wydajności do 100 kg na godzinę.
Środowiska produkcyjne o mniejszej skali mogą znacznie skorzystać z kotła Baker Perkins Turbofilm. Oprócz oferowanej wysokiej jakości i opłacalności przy gotowaniu produktów żelatynowych kociołek Turbofilm można łatwo przestawić na jednoetapowe gotowanie gamy landrynek i cukierków twardych. To szerokie zastosowanie wraz niskimi kosztami eksploatacji robią z kociołka Turbofilm niezwykle atrakcyjne rozwiązanie dla linii produkcyjnych o wydajności od 100 kg na godzinę nawet do 1000 kg na godzinę.
Przy gotowaniu żelków Turbofilm może pracować na recepturach opartych na szerokiej gamie produktów, takich jak pektyny, żelatyna czy skrobia. Proces rozpoczyna się od płytowego wymiennika ciepła. Pozwala on rozpuścić cukier i uwodnić skrobię. Otrzymany syrop jest kierowany do kotła ze strumieniowym wtryskiem pary, w którym strumień masy cukrowej zostaje poddany nagłemu spadkowi ciśnienia. To skutkuje zmniejszeniem zawartości wilgoci do poziomu wymaganego w recepturze z użyciem mniejszej ilości energii i z doskonałymi rezultatami.
W trybie produkcji cukierków twardych kocioł Turbofilm może pracować z syropami cukrowymi i bezcukrowymi. W płytowym wymienniku ciepła cukier zostaje rozpuszczony w wodzie z utworzeniem syropu, który jest następnie gotowany pod ciśnieniem atmosferycznym, zaś w zbiorniku rozpyłowym następuje zmniejszenie zawartości wilgoci do wymaganego poziomu. Przy mniejszych skalach produkcji system działa bardziej oszczędnie niż opcje o większej wydajności, takie jak kocioł Baker Perkins Microfilm.
Zmiana między rodzajami produktów następuje prosto i szybko. Ponieważ system Turbofilm łączy systemy rozpuszczania i gotowania w jednym kompaktowym urządzeniu, jest on prosty do wyczyszczenia, a czynności obsługowe są ograniczone do minimum dzięki wykonaniu wszystkich części w kontakcie z produktem ze stali nierdzewnej 316. Przy pracy jako część istniejącej linii kociołek Turbofilm można zintegrować pod kątem sterowania z urządzeniami znajdującymi się przed i za nim. Może równie dobrze pracować samodzielnie jako niezależne urządzenie.
KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA
Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.
Nazwa pliku | Rodzaj pliku | Rozmiar pliku |
---|---|---|
BakerPerkins_cooker.pdf |
![]() |
4.83 MB |
BakerPerkins_turbofilm_cooker.pdf |
![]() |
2.68 MB |