Kocioł do produktów zbożowych o pracy ciągłej

Kontrolowane gotowanie na parze produktów zbożowych mielonych lub w całości jest najlepszym sposobem na zachowanie ich struktury i smaku oraz wartości odżywczych. Cechy te są ważne dla śniadaniowych produktów zbożowych. Poprzez zastosowanie specjalnie zaprojektowanego, dedykowanego kotła szarżowego do produktów zbożowych klient może uzyskać wysoką wydajność i zmniejszenie kosztów, a jednocześnie wytwarzane przez niego produkty będą charakteryzować się najwyższą jakością i stałymi parametrami.

Dedykowany kocioł szarżowy do produktów zbożowych wysokiej jakości

Kociołek obrotowy Cook Master firmy Baker Perkins do produktów zbożowych został zaprojektowany i wykonany specjalnie pod kątem produkcji śniadaniowych wyrobów zbożowych wysokiej jakości. Zautomatyzowany układ sterowania oznacza minimum wymaganej interwencji operatora.

Porcje składników zbożowych są ogrzewane wysokociśnieniową parą w bębnie kotła, który powoli obracając się zapewnia dokładne, równomierne i delikatne gotowanie. W celu dalszej poprawy jednorodności gotowania w obrębie i pomiędzy szarżami dostępna jest funkcja naprzemiennego dopływu pary.

Komora kotła wykonana w formie podwójnej, stożkowej konstrukcji dla wydajnego wyładunku produktów jest wolna od podnośników lub innych punktów przywierania produktu. W ten sposób, wraz z bezwałową konstrukcją możliwe jest uzyskanie pełnej jednorodności produktu.

Oprócz higienicznej, łatwej do mycia komory gotowania kocioł Cook Master firmy Baker Perkins jest wyposażony w zautomatyzowany zawór nożowy pozwalający na skrócenie czasu przemywania oraz łatwe i szybkie przemywanie w celu usuwania alergenów. Wymiana uszczelki odbywa się bez użycia narzędzi i jednemu operatorowi zajmuje poniżej 15 minut.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Zaprojektowany, aby oferować wyższą wydajność pracy i jednorodność gotowanych produktów zbożowych
  • Gotowanie z naprzemiennym wtryskiem pary pozwala zachować smak i wartości odżywcze, a jednocześnie zmniejszyć do minimum straty
  • Zbiornik kociołka ze stali 316 jest łatwy do czyszczenia i utrzymania dzięki brakowi punktów zalegania produktu – co oznacza mniejsze przestoje na mycie urządzenia
  • W pełni zautomatyzowane sterowanie oparte o układ PLC z pamięcią do 50 receptur
  • Optymalna wielkość partii wynosząca 1000 kg

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.