Kocioł cienkowarstwowy do produktów cukierniczych

Wytwarzanie doskonałych wyrobów cukierniczych wymaga profesjonalnego gotowania. Tradycyjne cukiernicze rozwiązania do gotowania mogą dawać nierównomierne rezultaty, co przełoży się na obniżenie jakości produktów. Ponadto wymagają one, aby nawet do 25% składu stanowiła woda, co stanowi stratę energii na późniejsze odparowanie tej ilości. Dostępne są już najnowsze kotły w technice cienkowarstwowej ze zgarnianiem, które oferują doskonałe rezultaty o stabilnym poziomie jakości i przy zmniejszonym zużyciu energii.

Szybki kocioł cukierniczy do szerokiej gamy syropów

Kocioł Microfilm Cooker firmy Baker Perkins został zaprojektowany, aby oferować najwyższe poziomy powtarzalności przy produkcji pełnej gamy syropów cukrowniczych na bazie cukru oraz o obniżonej zawartości i nie zawierających cukru. Dzięki wykorzystaniu unikalnego procesu gotowania cienkowarstwowego ze zgarnianiem kotły są w stanie zaoferować błyskawiczne zagotowanie wraz z doskonałą jakością.

Realizujący ciągły proces dwuetapowy kociołek Microfilm rozpuszcza masy cukrowe, a następnie odparowuje je do uzyskania końcowej zawartości wilgoci. Błyskawiczne odparowania oznacza, że dojście do końcowej zawartości części stałych wywołuje jedynie minimalną inwersję cukrów i chroni syrop przed przypaleniem ewentualnych składników mlecznych.

Kociołek Microfilm Cooker jest wyjątkowo wydajny, a realizacja procesu w sposób ciągły pozwala zminimalizować ilości odpadów. Ponadto zużycie wody i energii w porównaniu do alternatyw tradycyjnych jest znacznie niższe. Dostępny jest wybór opcji pozwalających jeszcze bardziej podnieść wydajność tam, gdzie jest to wymagane. Należą do nich skraplacz przeponowy do zmniejszenia zapotrzebowania na wodę chłodzącą oraz systemy odzyskiwania ciepła z powstającej pary.

Kociołek jest sterowany w pełni automatycznie – za pośrednictwem interfejsu operatorskiego z ekranem dotykowym, który ponadto zapewnia pełną wizualizację procesu oraz raportowanie. Czyszczenie przewidziano jako szybki i łatwy proces – wystarcza pojedyncze przepłukanie w określonych okresach w zależności od produktu. W całej konstrukcji urządzenia wykorzystane zostały materiały zapewniające wysoką higieniczność.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Gotowanie w cyklu ciągłym z powtarzalnymi rezultatami i przy niższym zużyciu energii niż w innych rozwiązaniach
  • Możliwość pracy z szeroką gamą rodzajów syropów, w tym z syropami mlecznymi i bezcukrowymi
  • Zmniejszone zużycie wody oraz gama wyposażenia opcjonalnego dla jeszcze większego wzrostu wydajności
  • Łatwy do czyszczenia i utrzymania, higieniczna konstrukcja i materiały

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.

Nazwa pliku Rodzaj pliku Rozmiar pliku
BakerPerkins_confectionery.pdf application/pdf 4.44 MB
BakerPerkins_cooker.pdf application/pdf 4.83 MB