Ekstruder pilotażowy do produktów zbożowych i przekąsek

Wykonywanie na ekstruderach produkcyjnych małych partii produktów na bazie składników o dużej wartości nie jest ekonomiczne ani wygodne. Podobnie wymagające większej wydajności prace badawcze i rozwojowe można wykonać na urządzeniach istniejącej linii, jednakże przestawienie maszyn tylko dla małych partii jest kosztowne. Dedykowany ekstruder laboratoryjny mogący wykonywać produkcję ciągłą małych partii stanowi bardziej opłacalną alternatywę mogącą przynieść doskonałe rezultaty.

Ekstruder dwuślimakowy wysokiej jakości do prac rozwojowych i produkcji małoseryjnej

Ekstruder dwuślimakowy MPF24 firmy Baker Perkins został zaprojektowany jako urządzenie oferujące wszechstronność urządzenia laboratoryjnego do projektowania i oceny produktów, a jednocześnie dysponujące wydajnością pozwalającą na produkcję w małej skali.

Dzięki kompatybilnej geometrii ślimaków, przy pracy laboratoryjnej i badawczo-rozwojowej ekstruder MPF24 pozwala idealnie przenieść rezultaty na ekstrudery Baker Perkins skali produkcyjnej. Specjalnie zaprojektowana otwierana konstrukcja cylindra pozwala na jego otwarcie w dowolnym momencie, umożliwiając ocenę postępu procesu i stanu produktu.

Aby zaoferować maksymalną wszechstronność, ekstruder MPF24 jest przystosowany do stosowania szerokiego wyboru ustników i mechanizmów tnących. Wszechstronny interfejs HMI z ekranem dotykowym daje pełną kontrolę oraz szerokie możliwości monitorowania i przechwytywania danych, które idealnie sprawdzą się w zastosowaniach eksperymentalnych.

Jednakże ekstruder MPF24 jest zbudowany na tyle solidnie, że dobrze sprawdzi się jako ekstruder produkcyjny o małej skali. Mobilna platforma pozwala na łatwe przemieszczenie urządzenia do obszaru produkcyjnego. Ekstruder jest szczególnie przydatny do wytwarzania małych partii produktów klasy premium na bazie składników wysokiej jakości lub gdy dostępne są tylko ograniczone ilości surowców.

Na ekstruderze MPF24 można wytwarzać typowe spieniane spiralki, kółka i kulki, a także złożone, wieloskładnikowe produkty klasy premium. Składniki otrzymują odpowiednią strukturę i są gotowane na skutek łącznego działania ciepła, ścinania mechanicznego i dodatku wilgoci, a ponadto do masy można łatwo wprowadzić dodatki smakowe i barwiące.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Dobre jakościowo i skalowalne rezultaty w zakresie planowania produktu i receptur lub testowania procesu
  • Pełne możliwości kontrolowania procesu, w tym obszerna rejestracja danych dla ułatwienia analizy
  • Przenośny – można przenieść do obszaru produkcyjnego w celu użycia jako urządzenia do produkcji małymi seriami
  • Układy podawania zarówno składników proszkowych jak i ciekłych zapewniają maksymalną elastyczność

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.