Ekstruder do produkcji płatków śniadaniowych na dużą skalę

Formowane i nadziewane produkty śniadaniowe i przekąski cieszą się nadzwyczajną popularnością u klientów. Jednak ich produkcja na dużą skalę może być złożona i mało wydajna, a ponadto będzie sprawiać kłopoty z utrzymaniem powtarzalności i jakości. Dedykowane rozwiązanie do wytłaczania, które od podstaw zaprojektowano do produkcji masowej może zagwarantować powtarzalność wraz z niższymi kosztami.

Ekstruder dwuślimakowy o podwyższonej jakości i wszechstronności produkcji

Maszyna SBX Master Extruder firmy Baker Perkins została zaprojektowana specjalnie w celu umożliwienia produkcji gamy wysokiej jakości wytłaczanych śniadaniowych płatków zbożowych. Zintegrowana konstrukcja pozwala na łatwe dodawanie smaków i barwników, a ponadto SBX Master jest w stanie wytwarzać złożone produkty wieloskładnikowe klasy premium, a także bardziej typowe układy, takie jak ekspandowane kulki kukurydziane, kółeczka wielozbożowe i produkty o specjalnych kształtach.

SBX Master powstał dla wszechstronnej pracy. Modułowa konstrukcja cylindra pozwala na dobór idealnej długości dla danego produktu, która pozwoli uzyskać najwyższą jakość. Ponadto dostępne są funkcje zaawansowane, takie jak intensywne chłodzenie dla produkcji płatków o drobnych wzorach.

Ustawienie maszyny, wyrób receptury i pełne monitorowanie stanu odbywa się za pomocą łatwego w obsłudze interfejsu HMI z graficzną prezentacją. Konstrukcja z otwartą ramą umożliwia dostęp do wszystkich części maszyny w celu czyszczenia i konserwacji, natomiast zastosowane silniki na prąd przemienny są bezobsługowe i zużywają mniej energii niż silniki na prąd stały.

Kolejnym kluczowym obszarem redukcji kosztów jest zdolność maszyny SBX Master do szybkiej zmiany produktu. Ostrza tnące na głowicy są łatwe i szybkie w wymianie bez potrzeby pełnego zatrzymywania ekstrudera, a całkowicie zautomatyzowane cykle rozruchu i zatrzymania pozwalają zmniejszyć do minimum ilości odpadów między seriami produkcji.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Ekstruder wysokiej klasy przeznaczony do linii produkcyjnych o wydajności do 2300 kg na godzinę
  • Może wytłaczać podstawowe produkty oraz zaawansowane wyroby wieloskladnikowe
  • Niższe koszty dzięki użyciu wydajniejszych silników, zmniejszeniu odpadów i skróceniu czasu zmiany produktu
  • Modułowa konstrukcja pozwala dobrać konfigurację do każdego rodzaju produktów, skutkując uzyskaniem najwyższej jakości
  • Przekładnia o wysokiej wytrzymałości z wałkami wielowpustowymi gwarantuje wiele lat bezproblemowej pracy

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.