Ciągłe wprowadzanie barwników i/lub aromatów do produkcji cukierniczej

Dodatek barwników i aromatów zwiększa wartość i jakość produktów cukierniczych, jednakże tradycyjne metody wprowadzania dodatków mogą generować straty i wahania jakości. Najnowsza generacja całkowicie zintegrowanych systemów dodatków zapewnia powtarzalność i wysoką jakość, jednocześnie dzięki zastosowaniu dokładnych metod dozowania pozwala ograniczyć koszty.

Modułowe systemy do precyzyjnego dawkowania aromatów i kolorów do produkcji

System Colour/Flavour Addition (CFA) firmy Baker Perkins oferuje pełną gamę modułowych urządzeń zaprojektowanych specjalnie pod kątem powtarzalności i dokładności. Zależnie od potrzeb klienta moduły CFA mogą być w różnym stopniu zautomatyzowane, od całkowicie ręcznego obsługi do pełnej automatyzacji.

System CFA obejmuje również wiele opcjonalnych podzespołów, takich jak mieszadła dynamiczne, statyczne, stożki mieszające oraz systemy dawkujące do mniejszych ilości dodatków i proszków. Można je skonfigurować i łączyć zależnie od dokładnej liczby wymaganych aromatów i barwników. Pozwoli to obniżyć koszty w porównaniu do alternatyw nie mających modułowej budowy.

Stożki mieszające CFA oferują prostą pracę ręczną przy minimalnym ścinaniu. Można je wyposażyć w jedno-, dwu- i trójdrogowe systemy podawania grawitacyjnego do produkcji cukierków w jednym, dwóch lub trzech kolorach.

Mieszadła dynamiczne CFA oferują wysoką skuteczność mieszania w zamkniętym cylindrze, umożliwiając również wprowadzanie składników lotnych. Pozwalają one obniżyć kosztowne straty na skutek odparowania. Mieszadło dynamiczne CFA pozwala na obniżenie zapotrzebowania na aromat nawet o 18% w porównaniu z tradycyjnymi systemami.

System wprowadzania małych porcji dodatków CFA pozwala na wprowadzanie do układu mieszania precyzyjnie odmierzonych ilości dodatków takich jak barwniki, aromaty i kwasy. Mogące współpracować z mieszalnikami automatycznymi i ręcznymi pompy perystaltyczne zapewniają precyzyjną kontrolę nad ilością wprowadzanych dodatków.

Wszystkie moduły CFA są dostępne z gamą opcji do przechowywania składników w optymalnym stanie. Należą do nich układy ogrzewania, cyrkulacji i mieszania. Systemy CFA można w pełni zintegrować z systemami sterowania istniejących linii, umożliwiając bezproblemową pracę z systemami gotowania i odlewania Baker Perkins.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Całkowicie modularny system pozwala na indywidualne skonfigurowanie rozwiązania do wprowadzania barwników i aromatów
  • Szeroka gama opcji dla zachowania optymalnej jakości i stanu składników
  • Całkowicie higieniczna konstrukcja, pozwalająca na szybkie czyszczenie i przejście na inny produkt w celu zredukowania przestojów
  • Bezproblemowa integracja i płynna współpraca z istniejącymi urządzeniami Baker Perkins do gotowania i odlewania wyrobów cukierniczych

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.

Nazwa pliku Rodzaj pliku Rozmiar pliku
BakerPerkins_confectionery.pdf application/pdf 4.44 MB