Bezskrobiowy depozytor do produkcji lizaków

Tradycyjna ciągła produkcja masowa lizaków może prowadzić do wahań jakości produktów Wykorzystanie w tych systemach form skrobiowych nie jest optymalne ze względu na higienę, a ponadto podnosi koszty. Poprzez zastosowanie bezskrobiowych systemów najnowszej generacji dedykowanych do odlewania lizaków możliwe jest podniesienie jakości produktów, zmniejszenie odsetka odrzutów, przy zachowaniu wysokiej wydajności.

Bezskrobiowy, zaprojektowany dla najwyższej jakości depozytor do lizaków

Depozytor do lizaków ServoForm Lollipop firmy Baker Perkins został zaprojektowany, aby oferować najwyższą jakość lizaków kulistych lub płaskich produkowanych w sposób ciągły przy podwyższonej higienie i wydajności.

Poprzez rezygnację z form skrobiowych eliminuje się istotny problem higieniczny, a precyzyjnie opracowany proces odlewania w depozytorze ServoForm zapewnia jednorodność ciężaru, kształtu i wykończenia, bez ostrych krawędzi, widocznych pęcherzyków, pęknięć czy nieprzezroczystości.

System ServoForm Lollipop wylewa w sposób ciągły syrop o idealnej zawartości wilgoci do form metalowych. Gładka powierzchnia oznacza lizaki o lepszym smaku, delikatniejszym wrażeniu w ustach i równomiernym uwalnianiu smaku.

Systemy ServoForm firmy Baker Perkins cechuje niezwykle niski odsetek odrzutów, a powtarzalność gotowych produktów pozytywnie wpływa na wydajność następczych procesów pakowania. Błyskawiczny cykl zautomatyzowanego mycia i prosta procedura zmiany produktu oznaczają minimum przestojów.

Maszyny ServoForm powstały w myśl zasad higieniczności, a także wieloletniej trwałości użytkowej. Kojarzące się z wysoką wydajnością, niezawodnością i bezobsługowością serwonapędy są stosowane w całej konstrukcji maszyny. Pozwalają one wydłużyć trwałość mechanizmów i obniżyć wymagania konserwacyjne do minimum.

Całkowicie zautomatyzowane sterowanie procesem odbywa się za pomocą interfejsu obsługowego HMI z ekranem dotykowym. Umożliwia on zapamiętywanie receptur, oferuje wizualizację procesu i zarządzanie alarmami. Nowy opatentowany system wkładania patyczka oznacza obniżenie kosztów pracy systemu ServoForm Lollipop w porównaniu do depozytorów tradycyjnych.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Bezskrobiowy system oferujący najwyższą higienę i jakość pracy
  • Powtarzalne rezultaty zmniejszają ilości odrzutów do minimum
  • Niskie wymogi w zakresie utrzymania i minimum wymaganego nadzoru ze strony operatora obniżają koszty eksploatacji
  • Poprawa jakości produktów z idealną powierzchnią, smakiem i wrażeniem w ustach
  • Dostępne są opcje do wytwarzania lizaków i cukierków miękkich na tym samym urządzeniu

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.