Bezskrobiowy depozytor dla żelków

Tradycyjne odlewanie żelków i gum wymaga stosowania form skrobiowych. Nie są one optymalne z higienicznego punktu widzenia, wymagają częstej wymiany i zwiększają czas schnięcia produktu. Najnowsza generacja depozytorów do żelków i gum działa w oparciu o formy bezskrobiowe i pozwala uzyskać wyższą jakość produktu i znaczne obniżenie kosztów.

Bezskrobiowy depozytor do żelków i przysmaków owocowych

Depozytor ServoForm Jelly firmy Baker Perkins wprowadza najnowsze bezskrobiowe systemy odlewania do produkcji żelków i podobnych produktów. W nowym procesie stosowane są formy metalowe, tworzywowe lub silikonowe o pełnej higieniczności. Formy nie wymagają już regularnej wymiany, a zatem koszty eksploatacji są znacznie niższe niż w systemach tradycyjnych.

Depozytor ServoForm Jelly został zaprojektowany w celu spełnienia zapotrzebowania na dobrze ugruntowane produkty wytwarzane masowo, jak i nowe kompozycje. Dzięki mniejszemu formatowi oraz energooszczędnej konstrukcji depozytor ServoForm oprócz korzyści eksploatacyjnych wynikających z bezskrobiowych form oferuje także znaczne oszczędności nakładów inwestycyjnych.

Niezwykle wszechstronny depozytor ServoForm jest w stanie wytwarzać słodycze paskowane, warstwowe i nadziewane o kształcie dwuwymiarowym jak i pełnym trójwymiarowym. Ponieważ system bezskrobiowy jest całkowicie higieniczny, proces otwiera możliwości wytwarzania wielu rodzajów produktów funkcjonalnych, leczniczych i farmaceutycznych.

Współpracując z wiodącymi producentami pektyn, żelatyny, gumy karagenan i skrobi firma Baker Perkins opracowała wiele szybkowiążących formuł, które wraz z systemem ServoForm pozwolą uzyskiwać pełną gamę struktur żelków z możliwością jednoczesnej produkcji wielu wariantów.

Depozytor ServoForm Jelly został zaprojektowany w celu zmniejszenia zużycia energii i obniżenia wymogów konserwacyjnych. Pełne serwosterowanie zwiększa dokładność i zmniejsza stopień odrzutów i wymogi konserwacyjne. Higieniczna budowa i otwarty dostęp pozwala przyspieszyć czyszczenie urządzenia, natomiast interfejs obsługowy HMI z ekranem dotykowym umożliwia obsługę i monitorowanie pracy przez jedną osobę.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Całkowicie higieniczny proces, który umożliwia wytwarzanie żelków funkcjonalnych i medycznych
  • System bez użycia skrobi o energooszczędnej pracy obniża koszty eksploatacyjne
  • Zaprojektowany pod kątem jakości o dokładności, oferuje doskonałe rezultaty przy niskim i wysokim natężeniu produkcji
  • Małogabarytowy format oznacza niższe koszty zakupu
  • Nowe możliwości – obecną gamę produktów można rozszerzyć o składniki z prawdziwych owoców do wytwarzania zdrowych przekąsek

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.