Bezskrobiowy depozytor dla cukierków miękkich

Cukierki miękkie, takie jak toffi, kremówki, krówki i żelki tradycyjnie zawsze sprawiały trudności z powtarzalną jakością. Najnowsza seria bezskrobiowych depozytorów umożliwia produkcję miękkich wyrobów cukierniczych o idealnym kształcie, dopracowanym uwalnianiu smaku i najwyższej strukturze powierzchni.

Bezskrobiowe odlewanie cukierków toffi, kremówek i krówek

Depozytor ServoForm Soft Confectionery firmy Baker Perkins został zaprojektowany dla uzyskania najwyższej jakości produktów w produkcji masowej, oferując jednocześnie obniżenie kosztów.

Depozytor ServoForm w sposób ciągły dystrybuuje miękkie masy cukiernicze do sztywnych form metalowych lub miękkich silikonowych, bez ryzyka dla higieny stwarzanego przez dotychczas stosowane alternatywy na bazie skrobi. Jakość form i dokładność odlewania pozwalają na uzyskanie w wyrobach idealnej powierzchni i struktury wolnej od pęcherzyków powietrza, z gładkim wykończeniem i delikatniejszym wrażeniem w ustach.

Depozytory ServoForm charakteryzują się wysoką wszechstronnością. Można z ich pomocą wytwarzać cukierki o jednym lub dwóch smakach i/lub składnikach. Produkty dwuskładnikowe mogą mieć paski, nadzienie lub warstwową budowę. Można je wzbogacić o stałe dodatki, takie jak owoce i orzechy, a użycie wielu głowic odlewających pozwala wytwarzać cukierki nadziewane jednostronnie.

Firma Baker Perkins stworzyła depozytor ServoForm jako rozwiązanie wyróżniające się efektywnością. Zastosowanie techniki wylewania w miejsce metod konwencjonalnych typu formy skrobiowe, prasowanie czy odcinanie pozwala uzyskać zauważalną poprawę jakości przy zachowaniu produkcji ciągłej o dużej wydajności. Wyższa jakość przekłada się na mniej odrzutów, a zautomatyzowany cykl pracy depozytorów ServoForm oznacza, że obsługa urządzenia nie jest pracochłonna.

Urządzenie cechuje się higieniczną budową i oferuje zautomatyzowany cykl mycia. Do obsługi systemu służy interfejs obsługowy HMI z ekranem dotykowym. Umożliwia on pełną kontrolę nad recepturami i wizualizację procesu oraz zarządzanie alarmami i przypomnienia serwisowe. Seria ServoForm pozwala na błyskawiczną zmianę produkcji przy minimalnym przestoju.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Rezultaty o wyższej jakości niż tradycyjne metody – i to przy zachowaniu wysokiej wydajności produkcyjnej
  • Wszechstronność i szeroka gama opcji pozwalają na wprowadzanie innowacyjnych produktów
  • Powtarzalna jakość produktów skutkuje lepszą pracą owijarek i poprawą ich wydajności
  • Inaczej niż przy odlewaniu do form skrobiowych zapewnia pełną higieniczność oraz niskie bieżące koszty eksploatacyjne
  • Zapewnia lepszą strukturę powierzchni, optymalne uwalnianie smaku oraz lepsze odwzorowanie szczegółów niż w innych metodach

 

Baker Perkins (https://www.bakerperkins.com) supplies technology for the bakery, biscuit, confectionery, snack and breakfast cereal sectors, The company’s production machines are based on over 100 years of experience in the field.