Autoklaw do sterylizacji jest kluczowym urządzeniem w liniach produkcyjnych konserw. Przeprowadza on sterylizację, która zapewnia dłuższy okres przydatności produktu do spożycia i eliminuje ryzyko zakażenia. Skuteczność procesu zależy od precyzyjnie dobranych do produktu dwóch podstawowych parametrów: temperatury i czasu. Tradycyjne rozwiązania generują jednak zazwyczaj duże zużycie wody i energii, co oznacza również wysokie koszty eksploatacji.
Sterylizacja produktów w puszkach z oddzielną komorą przy jednoczesnej oszczędności wody i energii. Autoklaw przemysłowy firmy Ghizzoni D. to opatentowany system sterylizacji produktów w puszkach. Ma budowę cylindryczną i posiada oddzielną komorę na produkty, które będą poddawane obróbce. Dzięki temu całkowita objętość, która musi być ogrzewana lub chłodzona jest zredukowana, jak również czas procesu sterylizacji i ilość zużytej energii. System charakteryzuje się również pośrednim ogrzewaniem i chłodzeniem produktów. Czyli posiada oddzielny obieg pary i wody chłodzącej bez kontaktu i ryzyka zakażenia.
Gorąca i zimna woda jest zatrzymywana z poprzedniej partii i ponownie wykorzystywana do następnej , co pozwala zaoszczędzić czas i energię. Autoklaw firmy Ghizzoni D. ma zastosowanie do konserw rybnych, warzyw, gotowych potraw, żywności dla niemowląt, karmy dla zwierząt domowych itp.
Ghizzoni D. oferuje technologie i urządzenia do produkcji wyrobów na bazie owoców i warzyw, przetworów mięsnych i rybnych. Innowacje firmy Ghizzoni D. są zawsze ukierunkowane na optymalizację produktu końcowego, oszczędność czasu i kosztów produkcji oraz stałą troskę o środowisko naturalne.