Podczas projektowania nowych linii lub nowego produktu, a także w trakcie poszukiwania możliwości udoskonaleń istniejącej produkcji może wystąpić potrzeba dokonania oceny wpływu chłodzenia na jakość czekolady. Przeprowadzenie takiej oceny metodami tradycyjnymi jest kosztowne i czasochłonne. Teraz możliwe jest przeprowadzenie symulacji działania tunelu chłodzącego i jego wpływu na produkt. Urządzenie to oferuje także pełny zakres innych badań jakości czekolady. Analizator jakości czekolady, który pozwoli przenieść produkcję na wyższy poziom.
ChocoAnalyzer firmy Aasted dostarczy bezcennych danych i informacji, dzięki którym możliwe będzie takie wyregulowanie temperówek i tunelu chłodzących, aby wytwarzane wyroby czekoladowe miały najwyższą jakość. To nie tylko narzędzie do zapewnienia jakości. ChocoAnalyzer dostarcza informacji, które pozwolą udoskonalić produkcję i przygotować do uruchomienia nowe linie produkcyjne.
Analizator ChocoAnalyzer, opracowany przez firmę Aasted we współpracy z wiodącymi naukowcami firmy AAK, pozwala na zbadanie i rozpoznanie przyczyny występowania różnic w jakości temperowania czekolady na różnych urządzeniach, zmierzyć stopień kurczenia się lub rozszerzania nadzienia względem czekolady oraz przeprowadzać symulację działania tunelu chłodzącego na profil stygnięcia.
ChocoAnalyzer umożliwia przeprowadzenie znacznie większej liczby pomiarów i badań niż standardowy temperometr, a wbudowany reaktor do próbek z nowoczesnymi systemami sond oznacza rezultaty o najwyższej aktualnie dostępnej dokładności. Wbudowana drukarka pozwala szybko otrzymać wyniki testów w formie papierowej, jednocześnie dane można łatwo wyeksportować przez USB lub sieć lokalną w formie plików CSV. Urządzenie zostało zaprojektowane pod kątem dogodności użytkowania, a znany interfejs w formie „aplikacji” nie sprawi problemów nawet mniej obeznanemu personelowi.
Aasted (http://www.aasted.eu) produkuje maszyny do temperowania, depozytory, oblewarki, tunele chłodnicze i linie do formowania.