Tunel do rozmrażania RF

Rozmrażanie tradycyjne jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór termiczny materiału. Wolne rozmrażanie prowadzi do powstawania dużych kryształów lodu, uszkadzania struktury tkankowej, wzrostu aktywności enzymatycznej co skutkuje większym wyciekiem. Tworzy się także profil temperatury pomiędzy powierzchnią a środkiem produktu. Dla niektórych produktów powoduje to niepożądane zmiany na powierzchni, która ulega przesuszeniu i często wynikają z tego zmiany jakości produktu. Dodatkowym problemem jest często opakowanie, które jest bariera termiczną. Długotrwałe rozmrażanie stwarza ponadto dogodne warunki dla rozwoju mikroorganizmów na powierzchni produktu. Idealnym rozwiązaniem jest tunel do rozmrażania, który wykorzystuję fale radiowe.

Tunel do rozmrażania wykorzystujący fale radiowe

Rozwiązaniem powyższych problemów jest technologia fal radiowych, oparta na zasadzie działania pola elektromagnetycznego na wodę zawartą w produkcie. Pod wpływem częstotliwości radiowych cząsteczki wody ulegają wibracji i rotacji wytwarzając natychmiast ciepło endogeniczne w całej masie, dzięki czemu cały proces jest znacznie szybszy niż konwencjonalne metody rozmrażania. Głębokość penetracji fal do 0,5-1m daje tej metodzie przewagę nad innymi, w tym również nad technikami mikrofalowymi. Efekt cieplny wynika jedynie z ruchu molekuł wody, przez co cechy biologiczne, chemiczne, sensoryczne i odżywcze produktów spożywczych nie ulega zmianie, co warunkuje zgodność z przepisami dotyczącymi bezpieczeństwa żywności. Częstotliwość radiowa jest z powodzeniem stosowana w przemyśle spożywczym od lat 80-tych.

Proces ten jest bezpieczny dla obsługi i może być precyzyjnie kontrolowany. Produkt umieszczony na taśmie tunelu przemieszcza się z kontrolowaną, regulowalną, zależną od produktu prędkością. Poddawany jest działaniu pola o częstotliwości 27,12 MHz , wytworzonego przez triodę. Rozmrażanie przebiega w sposób wyrównany, jest precyzyjnie kontrolowany w całej masie przez co nie przegrzewa nadmiernie powierzchni produktu i prowadzone jest do temperatury w której woda związana przyjmuje postać cieczy, a wolna pozostaje w fazie stałej. Produkt daje się podzielić, kroić, staje się plastyczny i nie pojawia się wyciek.

Odpowiedni tunel jest dobrany w zależności od charakterystyki fizycznej produktu, wymaganego czasu suszenia, według projektu modułowego, tj. z jednym lub kilkoma modułami tunelowymi o mocy RF od 5 do 75 kW. Oprogramowanie PLC zapewnia łatwą i bezproblemową integrację z w pełni zautomatyzowanymi liniami produkcyjnymi. Jest pełna kontrola mocy absorbowanej z dokładnością do <1%, poprzez prędkość przenośnika, napięcie i wysokość elektrody.

Technologia RF jest szczególnie przydatna do rozmrażania półproduktów takich jak mięso, drób, składniki dań dla których jest szczególnie istotne szybkie rozmrożenie bezpośrednio przed dalszym procesem produkcyjnym. Uniknięcie rozmrażania „na zapas” usprawnia proces, poprawia mikrobiologię i wydłuża okres przydatności do spożycia. Technologia sprawdzona dla wyrobów: wołowina, kurczak, kaczka, indyk, wieprzowina, jagnięcina, jeleń, zając, sarna, renifer, łania, łosoś i tuńczyk, kałamarnice, kalmary i ośmiornice, tilapia i halibut, makrela i sardynki, mięczaki (przegrzebki, małże itd.), krewetki, homary, langusty. Warzywa: rośliny strączkowe, Owoce, soki i zupy, jajka w płynie, masło i margaryna, cebula, czosnek, ziemniaki itp.

Korzyści:

  • Wyrównany efekt rozmrożenia bez względu na opór termiczny, grubość warstwy, opakowanie.
  • Brak przesuszenia, zmiany barwy na powierzchni.
  • Brak wycieku rozmrażalniczego poprawia bezpieczeństwo mikrobiologiczne.
  • Znaczne ograniczenie ubytku masy produktu.
  • Uniknięcie zmian powodowanych przez aktywność enzymatyczną i wzrost ilości drobnoustrojów.
  • Wydłużony okres przydatności do spożycia finalnego produktu.
  • Znaczne przyspieszenie procesu ( zwykle kilka minut) zwiększa wydajność linii i daje możliwość rozmrażanie bezpośrednio przed dalszą obróbką.
  • Ograniczenie do minimum operacji ręcznych, możliwość pracy tunelu w linii produkcyjnej.
  • Możliwość rozmrażania w opakowaniu.
  • Małe wymiary urządzenia, bezpieczeństwo, energooszczędność i łatwość obsługi.
  • Modułowa konstrukcja pozwala na zwiększenie wydajności produkcji w późniejszym czasie.

 

RF Systems jest producentem urządzeń wykorzystujących fale radiowe w procesach rozmrażania, suszenia, pasteryzacji, głównie dla przemysłu spożywczego i tekstylnego