Przemysłowy kocioł próżniowy

Kotły wsadowe często nie oferują wszechstronności, a ich wydajność i jakość produkcji przy niższym poziomie napełnienia pozostawia wiele do życzenia. Poprzez użycie nowoczesnego, wszechstronnego kotła wsadowego oferującego wiele dodatkowych operacji z możliwością pracy z różnymi wielkościami wsadów można poprawić zarówno wydajność jak i uniwersalność realizowanych receptur. Elastyczne rozwiązanie pozwalające na szarżowe gotowanie różnych produktów, które zapewni szybki zwrot nakładów inwestycyjnych.

Wszechstronny kocioł wsadowy z gotowaniem podciśnieniowym i nadciśnieniowym

Kocioł MultiCook firmy Enoop to wysoce innowacyjny, pochylany pionowy kocioł wsadowy dla szerokiej gamy produktów spożywczych, takich jak dżemy, zupy, sosy, dania gotowe, pokarmy dla dzieci, nadzienia owocowe i wielu innych.

Oprócz konstrukcji w całości ze stali nierdzewnej i zgodności z wymogami HACCP kocioł MultiCoook charakteryzuje się pochylaną konstrukcją dla poprawy skuteczności mieszania i opróżniania – co w efekcie pozwala skrócić czas realizacji jednej szarży.

Korpus samego kotła jest wykonany z podwójnym płaszczem i zewnętrzną izolacją cieplną. Jest on ogrzewany parą nasyconą i chłodzony wodą. Obszar ogrzewania/chłodzenia jest podzielony na 3 strefy. W ten sposób możliwe jest przygotowywanie szarż o różnej pojemności bez ryzyka przypalenia mniejszych szarż.

Oprócz płaszcza grzewczego zbiornik kotła MultiCook jest wyposażony w ogrzewany wewnętrznie stożek. Pozwala on dodatkowo skrócić czas gotowania, zwiększając produktywność.

Kocioł jest dostępny w dwóch wielkościach w celu doboru do danego zastosowania. Ponadto jest wyposażony w mieszadła z częstotliwościową regulacją prędkości dla ochrony nawet najbardziej delikatnych kawałków owoców. Zgarniacze z powłoką teflonową wspomagają wydajność mieszania i wymiany ciepła.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Całkowicie nierdzewna konstrukcja oznaczająca trwałość i higieniczność
  • Możliwość pracy pod ciśnieniem atmosferycznym, pod próżnią lub przy podwyższonym ciśnieniu
  • Łagodne mieszanie pozwala zachować kawałki owoców lub innych składników
  • Łatwość napełniania i opróżniania oznacza skrócenie czasu cyklu
  • 3 strefy grzewcze pozwalające na przetwarzanie wsadów o mniejszej pojemności i bardziej równomierne ogrzewanie

 

Enoop produces equipment for wine-cellars, food and beverages, chemical, pharmaceutical industry and ecology.