Przemysłowa maszyna do odwadniania owoców

Suszone owoce cieszą się popularnością zarówno jako żywność do konsumpcji samodzielnej jak i jako składniki. Tradycyjne techniki suszenia wykorzystujące elektryczne nagrzewnice powietrza są nisko wydajne i mało elastyczne, co przekłada się na jakość produktów daleką od optymalnej. Nowoczesne rozwiązanie suszenia z regulacją temperatury i obiegiem zamkniętym powietrza pozwala zmniejszać zawartość wilgoci w owocach w sposób gwarantujący nadzwyczajną poprawę jakości produktu i jednocześnie zmniejszenie kosztów zużycia energii.

Suszarka komorowa do suszenia owoców z regulacją temperatury

Suszarka komorowa WRH100T firmy IKE wykorzystująca technologię pomp ciepła może suszyć owoce w partiach o wielkości od 15 do 100 kg. Dzięki regulacji temperatury prezentowane urządzenie pozwala niezwykle skutecznie suszyć wszystkie rodzaje owoców, w tym te o najbardziej delikatnej budowie.

Wyposażona w półki siatkowe suszarka WRH100T wymaga tylko podłączenia do zasilania 230 V, a jej obsługa odbywa się za pomocą intuicyjnego i ergonomicznego interfejsu dotykowego.

Technologia pomp ciepła z obiegiem zamkniętym pozwala na nadzwyczajną wydajność energetyczną – w porównaniu z suszeniem owoców tradycyjnymi metodami oferuje do 80 oszczędności energii.

Operator musi jedynie załadować komorę owocami i ustawić docelową temperaturę i poziom wilgotności – maszyna będzie pracować do momentu uzyskania zadanych parametrów. Praca automatyczna eliminuje potrzebę ciągłego doglądania przebiegu procesu oraz ryzyko przesuszenia produktów. Dzięki temu produkty cechują się jednostajną, wysoką jakością w kolejnych partiach.

Pełna konstrukcja ze stali nierdzewnej i solidne kółka sprawiają, że suszarka WRH100T jest wytrzymała, łatwa w czyszczeniu i przemieszczaniu w celu efektywnego wykorzystania dostępnej przestrzeni.

Ciepłe, suche powietrze jest wprowadzane do komory od dołu, a wilgotne, ciepłe powietrze opuszcza ją od góry i jest kierowane do zespołu wymiennika ciepła i osuszacza. Nadmiar wilgoci jest kierowany do zewnętrznego wylotu, z którego może być odebrany. Wilgotność w komorze nie przekracza poziomu zbliżonego do warunków skraplania, a zatem wewnątrz urządzenia nie dochodzi do zbierania się wilgoci i nie ma ryzyka zanieczyszczenia produktów.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Zmniejszenie kosztów energii nawet o 80% w porównaniu z tradycyjnymi suszarkami z ogrzewaniem elektrycznym
  • W pełni zautomatyzowana praca i sterowanie za pomocą ekranu dotykowego – eliminacja potrzeby ciągłej ingerencji operatora
  • Opcjonalna funkcja zdalnego monitorowania przez sieć LAN/WAN
  • Zakres regulacji temperatury od 20 do 80 stopni pozwala na suszenie szerokiej gamy owoców
  • Natychmiastowa gotowość do pracy po podłączeniu do zasilania 230 V

 

IKE Industrial (https://www.ike.cn/) designs and manufactures food dehydration machines.