Młynek do orzechów do produkcji na małą skalę

Wiele procesów cukierniczych i piekarskich wymaga równomiernego zmielenia składników typu orzechy, nugat, ciasteczka, czekolada i innych twardych cząstek o małej wielkości. Tradycyjne metody mielenia, zwłaszcza do uzyskania drobnego proszku wiążą się z generowaniem nadmiernych ilości ciepła wpływających na smak i jakość składników. Nowoczesny młynek pozwoli uzyskać powtarzalne i jednorodne rezultaty mielenia szerokiej gamy składników bez pogarszania ich smaku czy jakości.

Dokładne i trwałe młynki do rozdrabniania i mielenia na proszek drobnych i twardych cząstek

Młynek Crick-Crock Grinder firmy MIA Food Tech został opracowany specjalnie w celu wydajnego mielenia prażonych orzechów (jak i migdałów, orzechów ziemnych, włoskich, laskowych i innych) i doskonale sprawdza się przy innych twardych składnikach, takich jak czekolada, nugat, ciastka, chrupki zbożowe i wielu innych wyrobach i półproduktach.

Został on zaprojektowany pod kątem zastosowań w mniejszej skali. Młynek Crick-Crock Grinder jest dostępny w wielu różnych wersjach zależnie od zapotrzebowania i można go przystosować pod kątem mielenia zgrubnego jak i drobnego.

Crick-Crock cechuje się wymiennymi zespołami ostrzy, które są wyjmowane w celu zamiany lub czyszczenia, całkowicie nierdzewną konstrukcją oznaczającą trwałość i łatwość utrzymania w czystości, oraz wydajnością w zakresie od 70 do 110 kg na godzinę, zależnie od wymaganego stopnia rozdrobnienia.

Obrotowe ostrza pozwalają uzyskać niezwykle równomierny rozkład wielkości cząstek, a jednocześnie w minimalnym stopniu powodują nagrzewanie się składników. To oznacza zachowanie w procesie mielenia maksimum smaku i aromatu.

Za bezpieczeństwo operatora odpowiadają zamontowane na stałe osłony nad lejem zasypowym i przy kanałach wyładowczych, natomiast jakość mielenia jest regulowana podczas pracy za pomocą zewnętrznych pokręteł. Zmiana grubości mielenia nie wymaga zatrzymywania młynka ani kontaktu operatora z ruchomymi częściami.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA

  • Wybór modułów z 2, 3 lub 4 ostrzami zależnie od wymagań użytkownika
  • Powtarzalne i równomierne mielenie oznaczające niezmienną jakość
  • Łatwy w obsłudze, czyszczeniu i przestawieniu na inny produkt
  • Łatwość regulacji podczas pracy
  • Może być stosowany do szerokiej gamy składników

 

MIA Food Tech ( www.miaft.com) manufactures small and medium scale equipment for dragées, сereal bars, nuts and nougat.