Kompaktowy cylindryczny prażalnik do ziaren, śruty i orzechów kakaowca

Czas i temperatura prażenia wymagane w zależności od produktu i końcowego rezultatu mogą być różne. Powtarzalne profile prażenia umożliwiają uzyskanie jednakowego produktu.

Prażenie ziaren, śruty i orzechów kakaowca z użyciem zaprogramowanej precyzji i kontroli procesu

 

Kompaktowy cylindryczny piec firmy JAF INOX idealnie sprawdzi się przy prażeniu ziaren, śruty i orzechów kakaowca. Pozwala on napełniać, wyładowywać i pobierać próbki przy zamkniętych drzwiach – można dzięki temu uniknąć utraty aromatu i dostania się niepożądanych zapachów do komory prażalniczej. Kompaktowy prażalnik może pracować w oparciu o zaprogramowane lub modyfikowane profile pieczenia zawierające pożądane czasy pieczenia i ustawienia temperatury. Jest ona wyposażona w elektryczne elementy grzejne o mocy 9 kW, sterownik temperatury PID, kolorowy panel z ekranem dotykowym, czujnik temperatury PT-100 do pomiaru temperatury produktów oraz czujnik typu J do pomiaru temperatury źródła ciepła. Elementy te pozwalają na precyzyjną regulację temperatury z dokładnością do 0,1°C, a układ wyciągowy o mocy 0,25 KM z regulacją wydajności pozwala schłodzić gorące powietrze, chroniąc elementy układu wyciągowego przed zużyciem. Cylindryczny prażalnik posiada kompaktową, umieszczoną na kółkach konstrukcję ze stali nierdzewnej i jest wykonany w sposób dający łatwy dostęp w celu czyszczenia. Drzwi prażalnika są wyposażone w czujnik dla ochrony operatora. Kompaktowy wsadowy prażalnik cylindryczny posiada certyfikat UL/CE i pozwala przygotowywać porcje o wielkości 10 kg.

KORZYŚCI DLA UŻYTKOWNIKA:

  • Jednakowa jakość za każdym razem dzięki profilom prażenia i precyzyjnej regulacji temperatury
  • Konstrukcja z zamkniętymi drzwiami zachowuje aromat produktu podczas prażenia
  • Łatwość czyszczenia między wsadami
  • Kompaktowa, przenośna budowa umożliwia szybki montaż
  • Odporna na korozję konstrukcja ze stali nierdzewnej
Firma Jaf Inox stanowiąca część koncernu Royal Duyvis Wiener Group to producent zaawansowanych urządzeń do przetwarzania czekolady na mniejszą skalę.