• Pakowanie
    • Kartoniarki
    • Tubiarki
    • Owijarki
    • Pakowanie pionowe
    • Linie rozlewnicze
    • Linie napełniające
    • Napełnianie Toreb
    • Kontrola Szczelności
  • Technologie procesowe
    • Suszenie Przemysłowe
    • Utrwalanie Żywności
    • Mieszanie Przemysłowe
    • Separacja i Oczyszczanie
    • Pakowanie
    • Podajniki przemysłowe
    • Systemy dozujące
    • Obróbka nasion
    • Technologia Izolacyjna
    • Produkcja własnego wodoru
  • Aktualności
  • Artykuły ekspertów
  • O nas
  • Kariera
  • Kontakt
Logo
TECHNOLOGICZNE WSPARCIE DLA TWOJEGO ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO

Czy już złapałeś/aś owadowego bakcyla?

Suszenie i mielenie owadów z uzyskaniem wysokiej jakości białka o wysokim poziomie absorpcji.

Od niszowego produktu do sektora o wielkości > 700 mln USD w ciągu najbliższych pięciu lat,
rosnące spożycie owadów przez ludzi i zwierzęta może stanowić rozwiązanie
dla zrównoważonego rolnictwa w Europie w najbliższej przyszłości.

Czy jesteś gotów, aby dołączyć do dynamicznie rozwijającego się rynku owadów?

Biorąc pod uwagę wzrost zaludnienia świata i rosnące obawy o wpływ na środowisko rynek na nowe źródła białka może gwałtownie się rozwijać. Tradycyjne metody rolno-hodowlane nie mogą stanowić wystarczającego źródła białka dla rosnącego zapotrzebowania, a hodowla zwierząt pochłania znaczną ilość cennych zasobów, w tym wody, energii i ziemi.

Dzięki łatwości rozmnażania i hodowli i niskiemu zapotrzebowaniu na zasoby oraz wydajności w przetwarzaniu pasz owady wykazują olbrzymi potencjał dla uzupełnienia niedoboru proteinowego. Wymagając tylko 2 kg farmy i zaledwie metra kwadratowego powierzchni hodowla owadów może wytworzyć nawet do 1 kg białka. To czyni z nich przyszłość zrównoważonej i wydajnej produkcji.

Dzięki niedawnym przepisom UE zezwalającym na stosowanie białka pochodzenia owadziego w łańcuchu żywieniowym ludzi popyta na skuteczne, efektywne i wysokowydajne instalacje przetwarzające rośnie szybciej niż w większości sektorów.

Jakie są korzyści z rozpoczęcia przetwarzania owadów?

Prognozowana wielkość populacji planety na rok 2050 ma osiągnąć 9 miliardów. Wyżywienie ich będzie wymagało zwiększenia poziomu produkcji białek o 50% względem obecnych poziomów. Tradycyjne procesy rolniczo-hodowlane nie są w stanie sprostać temu wzrostowi w opłacalny i nie niszczący środowiska sposób. Białka owadzie jest postrzegane jako znaczny element rozwiązania przyszłego problemu niedoboru białka na rynku.

Owady jako źródło protein stanowią obecnie „gorący temat”. Dzięki udanej kampanii w serwisie Kickstarter w roku 2017 można nawet kupić zestaw do samodzielnego hodowania w domu jadalnych mączników!

Jednakże w zachodnich krajach konsumenci nie są przyzwyczajeni do jedzenia owadów w całości, jak to ma miejsce na przykład w krajach wschodu. Poprzez przetworzenie owadów w bogate w białko proszki można wyprodukować szeroką gamę „znanych” produktów. Do obecnych na rynku przykładów należą burgery ze świerszczy oraz szejki o wysokiej zawartości białek z larw muchówki dla sportowców i kulturystów.

Przetwarzanie owadów stanowi nowy, ekscytujący obszar, w którym wiele się dzieje!

Ostatnio odnotowano znaczny wzrost białkowych proszków z owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi w formie przyjaznych dla przyrody suplementów spożywczych, a Unia Europejska w 2017 roku dopuściła stosowanie białka owadziego jako karmy dla ryb. Również w Unii Europejskiej obowiązuje rozporządzenie dotyczące nowej żywności, a producenci białka z owadów już przetarli szlaki dla uzyskania zezwolenia na wprowadzenie do obrotu swoich produktów na terenie UE.

Owady przeznaczone do stosowania w żywności dla ludzi można karmić wyłącznie materią pochodzenia roślinnego. Te restrykcyjne zasady mają na celu wyeliminowanie ryzyka dostania się do ludzkiego łańcucha pokarmowego szkodliwych patogenów i pasożytów. Międzynarodowa platforma dla stosowania owadów w żywności i paszach IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed) oferuje wiele użytecznych informacji w zakresie przepisów UE i rozporządzeń dot. bezpieczeństwa żywności.

Wybierz właściwą technologię!

Czy interesuje Państwa proces ciągły czy periodyczny?

Jakie charakterystyki musi mieć sprzedawany produkt?

Czy spełnia wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności?

Czy chcecie się Państwo dowiedzieć więcej? Porozmawiajcie z ekspertem!

Skontaktuj się
Insect-Processing-Equipment-1

Które owady chcesz przetwarzać?

Ogólnie mówiąc owady stanowią doskonałe źródło białek, a także witamin i minerałów. I faktycznie, zawartość energetyczna jadalnych owadów jest zbliżona do tradycyjnego surowego mięsa – około 500 kilokalorii na każde 100 gramów suszonego produktu. Owady wykazują doskonałą gęstość białek (między 45 a 55% wagowo białka) i są łatwe w hodowli, a jednocześnie zużywają znacznie mniej zasobów niż inne hodowle na mięso.

Istnieją setki jadalnych gatunków owadów, które nadają się do przetwarzania w proszki białkowe. Wśród najpopularniejszych gatunków, jakie można stosować w produkcji są świerszcze, mączniki i larwy muchówek.

Larwy muchówek

Najbardziej interesującym gatunkiem są muchówki Hermetia illucens, gdyż mogą one żywić się odpadkami organicznymi z innych procesów uprawnych. Są one bardzo wydajne w przetwarzaniu takich materiałów – mogą wykorzystać do 70% białek z takich substancji. To czyni z nich wysoko wydajną opcję do produkcji białek dla ludzi jak i zwierząt.

Świerszcze

Świerszcze stają się coraz popularniejszym wyborem do zamiany w bogate w białko proszki. Wyspecjalizowane przedsiębiorstwa już teraz sprzedają przeznaczone na rynek sportowców wysoce energetyczne produkty oparte o proszek ze świerszczy. Tak zwana „mączka świerszczowa” jest składnikiem całej gamy smacznych produktów, takich jak burgery, ciasteczka, naleśniki świerszczowe i wiele innych.

Mączniki

Dotychczas produkowane masowo jako przynęty dla ryb i pokarm dla gadów hodowlanych mączniki coraz częściej hoduje się do spożycia przez ludzi jako alternatywne źródło białek. Wymagają one tylko 10% powierzchni wymaganej dla hodowli drobiu, świń lub bydła, a jednocześnie generują znacznie mniej gazów cieplarnianych.

Kto będzie kupował i zjadał produkowane przez Państwa wyroby z owadów?

Zakres potencjalnych klientów na białko owadzie wysokiej jakości jest dość szeroki. Od zakładów produkcji rolnej i hydroponicznej szukających źródła wysokiej jakości białka na pasze do producentów „modnych” produktów z owadów, takich jak proteinowe szejki, proszki i batony dla osób aktywnych i sportowców. Na zachodzie nie istnieje kultura jedzenia owadów w całości. Wykorzystanie proszków białkowych jako składników w innych produktach spożywczych pozwala je wprowadzić w optymalny sposób.

Owady jako składniki pasz dla zwierząt

Rynek na bogate w białko, nie szkodzące środowisku i bardziej naturalne pasze dla zwierząt jest ogromny. W ciągu ostatnich lat wyodrębniły się trzy główne sektory: karma dla zwierząt domowych, karma dla zwierząt hodowlanych i uprawy hydroponiczne.

Największym sektorem, który już korzysta z potencjału białek pochodzenia owadziego to uprawy hydroponiczne – hodowle ryb. Białka pochodzące z owadów są praktycznym analogiem białek pochodzenia rybiego, które przez lata było używane jako baza dla handlowych pasz dla ryb. Ponieważ klienci coraz częściej oczekują ekologicznych i naturalnych metod upraw rolnych, a owady są częścią naturalnej diety ryb, białka takie stanowią idealną paszę dla upraw hydroponicznych.

Białko owadzie stosowane w paszach dla zwierząt hodowlanych jest uznawane za potencjalną alternatywę i rozwiązanie bardziej korzystne dla środowiska. Po relaksacji przepisów UE dotyczących stosowania białek owadzich w paszach dla ryb oczekuje się zrelaksowania przepisów dotyczących pasz dla świń i drobiu w roku 2021. Jednakże olej owadzi– który jako sklasyfikowany jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego – już można dodawać do pasz dla świń i drobiu, uzyskując olbrzymie korzyści dla inwentarza i środowiska, gdyż obecnie pasze te zawierały kontrowersyjny olej palmowy.

Larwy muchówki Hermetia illucens są stosowane w karmach dla zwierząt domowych i stanowią bogaty w niezbędne dla rozwoju i wzrostu zwierząt białka, tłuszcze i oleje produkt uzyskiwany w sposób łagodny dla środowiska. Wysoka chłonność białka owadziego czyni z niego szczególnie użyteczną bazę dla karm dla zwierząt z alergiami i o wrażliwych żołądkach.

Mealworm-processing-small
Fly-Larvae-Processing-small
cricket-processing-small

Oddzielanie fazy oleistej, wody i białek

Przetwarzanie owadów może stanowić trudne wyzwanie: ich wrażliwość termiczna, trudności w podawaniu na mokro spowodowane słabym płynięciem i skłonnościami do przywierania nie ułatwiają zadania.

Typowe metody przetwarzania obejmują etapy gotowania owadów, oddzielania fazy oleistej  (która obecnie jest stosowana jako dodatek do pasz dla zwierząt), a następnie kluczowe etapy suszenia i mielenia. W szczególności dla uzyskania najwyższej wydajności produkcji białek o wysokiej jakości największe znaczenie ma etap suszenia. W przypadku niedosuszenia może dojść do rozwoju bakterii lub pleśni. Z kolei nadmierne wysuszenie może skutkować przypaleniem i zmniejszeniem wartości odżywczej i jakości proszku białkowego.

W przetwórstwie owadów stosuje się dwa główne rodzaje suszarek: Suszarki z suszeniem przeponowym i bezprzeponowym. Suszenie bezprzeponowe odbywa się poprzez przepuszczanie gorącego powietrza o temperaturze 200-300ºC przez materiał, który jest gwałtownie mieszany, na przykład w cylindrycznym bębnie. Jest to metoda szybsza, jednakże w procesach pozbawionych precyzyjnego sterowania bardziej prawdopodobne jest wystąpienie uszkodzeń termicznych produktu. W przypadku suszenia przeponowego energia jest dostarczana przez przegrody grzewcze, na przykład w cylindrze zawierającym ogrzewane parowo tarcze, które dodatkowo mieszają materiał.

Ostatnim etapem procesu jest mielenie w młynie dokładnie wysuszonego materiału w celu uzyskania wymaganego stopnia rozdrobnienia. W przypadku białek, które będą stosowane jako składniki produktów rozpuszczalnych, takich jak napoje białkowe, wymagany będzie młyn oferujący większy stopień rozdrobnienia niż w przypadku mączek owadzich stosowanych do pieczenia i produkcji spożywczej. Jeżeli produkt jest przeznaczony do pasz zwierzęcych, bardziej odpowiedni będzie mniejszy stopień zmielenia. Wybór dwufunkcyjnego rozwiązania susząco-mielącego zapewni przewagę w zakresie wydajności i szybkości zwrotu nakładów.

Potrzebujesz pomocy przy przygotowaniu swojego procesu do realizacji?

Ważne jest korzystanie z porad ekspertów w dziedzinie przetwarzania, suszenia i mielenia składników spożywczych, dzięki czemu można odnieść korzyści z ogromnych postępów, jakie mają miejsce na rynku białka owadziego. Należy także przetestować swoją instalację w skali pilotażowej i pełnoskalowej w celu sprawdzenia, czy jakość produktu oraz wydajność produkcyjna pozwolą na uzyskanie maksymalnego zwrotu nakładów inwestycyjnych wyłożonych na instalację.

Hosokawa-Testing-1
Hosokawa-Testing-2
Hosokawa-Testing-3

Eksperci w przetwarzaniu proszków

Hosokawa Micron jest zaawansowanym producentem specjalizującym się w projektowaniu, produkcji i dostawie systemów i urządzeń przetwarzania proszków do mechanicznej i termicznej obróbki proszków na sucho i mokro.

Zaawansowane centrum testów w Holandii oferuje niedorównywalne możliwości testowania konstrukcji maszyn, parametrów i ciągów produkcyjnych przy produkcji szerokiej gamy proszków.

Testowanie stanowi podstawę udanego produktu lub procesu, a zespół rozwojowy Hosokawy jest zawsze gotowy do pomocy i opracowywania nowych procesów i zastosowań. Firma może zaoferować próby na urządzeniach laboratoryjnych oraz produkcyjnych. Urządzenia można także wynająć.

Historie z przetwarzaniem owadów

Spotkaj się ze specjalistami z dziedziny przetwarzania substancji sypkich i proszków

Wypełnij poniższy formularz, aby zaplanować spotkanie lub skontaktować się z nami. Niebawem skontaktujemy się w celu umówienia spotkania, które pozwoli nam dowiedzieć się więcej na temat Państwa wyzwań produkcyjnych.

Technologie przetwarzania proszków

Znaleziono rozwiązania

Więcej produktów
Eksperci Branżowi Vekamaf

Witamy, czekamy na Twoją wiadomość. Postaramy się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin lub prosimy o kontakt pod numerem +48 22 258 52 60

Skontaktuj się z nami

Wszystkie Państwa dane są traktowane jako poufne





    Dziękujemy za kontakt!

    Dziękujemy za kontakt w sprawie Państwa projektu. Nasz pracownik skontaktuje się z Państwem w ciągu 24 godzin.

    Życzymy miłego dnia!

    • Vekamaf Warszawa Sp. z o.o.
    • Leszno 8/1
    • 01-192 Warszawa
    • Telefon 22 258 52 60
    • Copyright © 2022
    • Wszelkie prawa zastrzeżone
    • Vekamaf.pl
    https://www.vekamaf.pl/technologia-przetwarzania-owadow/