Biorąc pod uwagę wzrost zaludnienia świata i rosnące obawy o wpływ na środowisko rynek na nowe źródła białka może gwałtownie się rozwijać. Tradycyjne metody rolno-hodowlane nie mogą stanowić wystarczającego źródła białka dla rosnącego zapotrzebowania, a hodowla zwierząt pochłania znaczną ilość cennych zasobów, w tym wody, energii i ziemi.
Dzięki łatwości rozmnażania i hodowli i niskiemu zapotrzebowaniu na zasoby oraz wydajności w przetwarzaniu pasz owady wykazują olbrzymi potencjał dla uzupełnienia niedoboru proteinowego. Wymagając tylko 2 kg farmy i zaledwie metra kwadratowego powierzchni hodowla owadów może wytworzyć nawet do 1 kg białka. To czyni z nich przyszłość zrównoważonej i wydajnej produkcji.
Dzięki niedawnym przepisom UE zezwalającym na stosowanie białka pochodzenia owadziego w łańcuchu żywieniowym ludzi popyta na skuteczne, efektywne i wysokowydajne instalacje przetwarzające rośnie szybciej niż w większości sektorów.
Prognozowana wielkość populacji planety na rok 2050 ma osiągnąć 9 miliardów. Wyżywienie ich będzie wymagało zwiększenia poziomu produkcji białek o 50% względem obecnych poziomów. Tradycyjne procesy rolniczo-hodowlane nie są w stanie sprostać temu wzrostowi w opłacalny i nie niszczący środowiska sposób. Białka owadzie jest postrzegane jako znaczny element rozwiązania przyszłego problemu niedoboru białka na rynku.
Owady jako źródło protein stanowią obecnie „gorący temat”. Dzięki udanej kampanii w serwisie Kickstarter w roku 2017 można nawet kupić zestaw do samodzielnego hodowania w domu jadalnych mączników!
Jednakże w zachodnich krajach konsumenci nie są przyzwyczajeni do jedzenia owadów w całości, jak to ma miejsce na przykład w krajach wschodu. Poprzez przetworzenie owadów w bogate w białko proszki można wyprodukować szeroką gamę „znanych” produktów. Do obecnych na rynku przykładów należą burgery ze świerszczy oraz szejki o wysokiej zawartości białek z larw muchówki dla sportowców i kulturystów.
Ostatnio odnotowano znaczny wzrost białkowych proszków z owadów przeznaczonych do spożycia przez ludzi w formie przyjaznych dla przyrody suplementów spożywczych, a Unia Europejska w 2017 roku dopuściła stosowanie białka owadziego jako karmy dla ryb. Również w Unii Europejskiej obowiązuje rozporządzenie dotyczące nowej żywności, a producenci białka z owadów już przetarli szlaki dla uzyskania zezwolenia na wprowadzenie do obrotu swoich produktów na terenie UE.
Owady przeznaczone do stosowania w żywności dla ludzi można karmić wyłącznie materią pochodzenia roślinnego. Te restrykcyjne zasady mają na celu wyeliminowanie ryzyka dostania się do ludzkiego łańcucha pokarmowego szkodliwych patogenów i pasożytów. Międzynarodowa platforma dla stosowania owadów w żywności i paszach IPIFF (International Platform of Insects for Food and Feed) oferuje wiele użytecznych informacji w zakresie przepisów UE i rozporządzeń dot. bezpieczeństwa żywności.
Czy interesuje Państwa proces ciągły czy periodyczny?
Jakie charakterystyki musi mieć sprzedawany produkt?
Czy spełnia wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności?
Czy chcecie się Państwo dowiedzieć więcej? Porozmawiajcie z ekspertem!
Ogólnie mówiąc owady stanowią doskonałe źródło białek, a także witamin i minerałów. I faktycznie, zawartość energetyczna jadalnych owadów jest zbliżona do tradycyjnego surowego mięsa – około 500 kilokalorii na każde 100 gramów suszonego produktu. Owady wykazują doskonałą gęstość białek (między 45 a 55% wagowo białka) i są łatwe w hodowli, a jednocześnie zużywają znacznie mniej zasobów niż inne hodowle na mięso.
Istnieją setki jadalnych gatunków owadów, które nadają się do przetwarzania w proszki białkowe. Wśród najpopularniejszych gatunków, jakie można stosować w produkcji są świerszcze, mączniki i larwy muchówek.
Najbardziej interesującym gatunkiem są muchówki Hermetia illucens, gdyż mogą one żywić się odpadkami organicznymi z innych procesów uprawnych. Są one bardzo wydajne w przetwarzaniu takich materiałów – mogą wykorzystać do 70% białek z takich substancji. To czyni z nich wysoko wydajną opcję do produkcji białek dla ludzi jak i zwierząt.
Świerszcze stają się coraz popularniejszym wyborem do zamiany w bogate w białko proszki. Wyspecjalizowane przedsiębiorstwa już teraz sprzedają przeznaczone na rynek sportowców wysoce energetyczne produkty oparte o proszek ze świerszczy. Tak zwana „mączka świerszczowa” jest składnikiem całej gamy smacznych produktów, takich jak burgery, ciasteczka, naleśniki świerszczowe i wiele innych.
Dotychczas produkowane masowo jako przynęty dla ryb i pokarm dla gadów hodowlanych mączniki coraz częściej hoduje się do spożycia przez ludzi jako alternatywne źródło białek. Wymagają one tylko 10% powierzchni wymaganej dla hodowli drobiu, świń lub bydła, a jednocześnie generują znacznie mniej gazów cieplarnianych.
Zakres potencjalnych klientów na białko owadzie wysokiej jakości jest dość szeroki. Od zakładów produkcji rolnej i hydroponicznej szukających źródła wysokiej jakości białka na pasze do producentów „modnych” produktów z owadów, takich jak proteinowe szejki, proszki i batony dla osób aktywnych i sportowców. Na zachodzie nie istnieje kultura jedzenia owadów w całości. Wykorzystanie proszków białkowych jako składników w innych produktach spożywczych pozwala je wprowadzić w optymalny sposób.
Rynek na bogate w białko, nie szkodzące środowisku i bardziej naturalne pasze dla zwierząt jest ogromny. W ciągu ostatnich lat wyodrębniły się trzy główne sektory: karma dla zwierząt domowych, karma dla zwierząt hodowlanych i uprawy hydroponiczne.
Największym sektorem, który już korzysta z potencjału białek pochodzenia owadziego to uprawy hydroponiczne – hodowle ryb. Białka pochodzące z owadów są praktycznym analogiem białek pochodzenia rybiego, które przez lata było używane jako baza dla handlowych pasz dla ryb. Ponieważ klienci coraz częściej oczekują ekologicznych i naturalnych metod upraw rolnych, a owady są częścią naturalnej diety ryb, białka takie stanowią idealną paszę dla upraw hydroponicznych.
Białko owadzie stosowane w paszach dla zwierząt hodowlanych jest uznawane za potencjalną alternatywę i rozwiązanie bardziej korzystne dla środowiska. Po relaksacji przepisów UE dotyczących stosowania białek owadzich w paszach dla ryb oczekuje się zrelaksowania przepisów dotyczących pasz dla świń i drobiu w roku 2021. Jednakże olej owadzi– który jako sklasyfikowany jako tłuszcz pochodzenia zwierzęcego – już można dodawać do pasz dla świń i drobiu, uzyskując olbrzymie korzyści dla inwentarza i środowiska, gdyż obecnie pasze te zawierały kontrowersyjny olej palmowy.
Larwy muchówki Hermetia illucens są stosowane w karmach dla zwierząt domowych i stanowią bogaty w niezbędne dla rozwoju i wzrostu zwierząt białka, tłuszcze i oleje produkt uzyskiwany w sposób łagodny dla środowiska. Wysoka chłonność białka owadziego czyni z niego szczególnie użyteczną bazę dla karm dla zwierząt z alergiami i o wrażliwych żołądkach.
Przetwarzanie owadów może stanowić trudne wyzwanie: ich wrażliwość termiczna, trudności w podawaniu na mokro spowodowane słabym płynięciem i skłonnościami do przywierania nie ułatwiają zadania.
Typowe metody przetwarzania obejmują etapy gotowania owadów, oddzielania fazy oleistej (która obecnie jest stosowana jako dodatek do pasz dla zwierząt), a następnie kluczowe etapy suszenia i mielenia. W szczególności dla uzyskania najwyższej wydajności produkcji białek o wysokiej jakości największe znaczenie ma etap suszenia. W przypadku niedosuszenia może dojść do rozwoju bakterii lub pleśni. Z kolei nadmierne wysuszenie może skutkować przypaleniem i zmniejszeniem wartości odżywczej i jakości proszku białkowego.
W przetwórstwie owadów stosuje się dwa główne rodzaje suszarek: Suszarki z suszeniem przeponowym i bezprzeponowym. Suszenie bezprzeponowe odbywa się poprzez przepuszczanie gorącego powietrza o temperaturze 200-300ºC przez materiał, który jest gwałtownie mieszany, na przykład w cylindrycznym bębnie. Jest to metoda szybsza, jednakże w procesach pozbawionych precyzyjnego sterowania bardziej prawdopodobne jest wystąpienie uszkodzeń termicznych produktu. W przypadku suszenia przeponowego energia jest dostarczana przez przegrody grzewcze, na przykład w cylindrze zawierającym ogrzewane parowo tarcze, które dodatkowo mieszają materiał.
Ostatnim etapem procesu jest mielenie w młynie dokładnie wysuszonego materiału w celu uzyskania wymaganego stopnia rozdrobnienia. W przypadku białek, które będą stosowane jako składniki produktów rozpuszczalnych, takich jak napoje białkowe, wymagany będzie młyn oferujący większy stopień rozdrobnienia niż w przypadku mączek owadzich stosowanych do pieczenia i produkcji spożywczej. Jeżeli produkt jest przeznaczony do pasz zwierzęcych, bardziej odpowiedni będzie mniejszy stopień zmielenia. Wybór dwufunkcyjnego rozwiązania susząco-mielącego zapewni przewagę w zakresie wydajności i szybkości zwrotu nakładów.
Ważne jest korzystanie z porad ekspertów w dziedzinie przetwarzania, suszenia i mielenia składników spożywczych, dzięki czemu można odnieść korzyści z ogromnych postępów, jakie mają miejsce na rynku białka owadziego. Należy także przetestować swoją instalację w skali pilotażowej i pełnoskalowej w celu sprawdzenia, czy jakość produktu oraz wydajność produkcyjna pozwolą na uzyskanie maksymalnego zwrotu nakładów inwestycyjnych wyłożonych na instalację.
Hosokawa Micron jest zaawansowanym producentem specjalizującym się w projektowaniu, produkcji i dostawie systemów i urządzeń przetwarzania proszków do mechanicznej i termicznej obróbki proszków na sucho i mokro.
Zaawansowane centrum testów w Holandii oferuje niedorównywalne możliwości testowania konstrukcji maszyn, parametrów i ciągów produkcyjnych przy produkcji szerokiej gamy proszków.
Testowanie stanowi podstawę udanego produktu lub procesu, a zespół rozwojowy Hosokawy jest zawsze gotowy do pomocy i opracowywania nowych procesów i zastosowań. Firma może zaoferować próby na urządzeniach laboratoryjnych oraz produkcyjnych. Urządzenia można także wynająć.
Witamy, czekamy na Twoją wiadomość. Postaramy się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin lub prosimy o kontakt pod numerem +48 22 258 52 60
Wszystkie Państwa dane są traktowane jako poufne