Maszyny i urządzenia służące do przetwarzania żywności pozwalają przekształcić surowe składniki w składnik produktu żywnościowego lub w gotowy produkt. Maszyny do przetwarzania żywności mogą realizować procesy fizyczne, takie jak siekanie, mielenie, mieszanie czy wytłaczanie, lub procesy chemiczne, takie jak ekstrakcja, zatężanie czy konserwowanie żywności.
Inne urządzenia do przetwarzania żywności są używane do gotowania surowych składników w celu uzyskania gotowych produktów, lub jako część konserwowania lub przygotowywania żywności. Obejmuje to procesy takie jak pasteryzacja czy suszenie. I na koniec, gamę urządzeń do realizacji procesów uzupełniają maszyny do pakowania w worki, torebki czy szczelnego opakowywania produktów żywnościowych.
Vekamaf jest firmą z dużym doświadczeniem w dziedzinie doradztwa w zakresie urządzeń do przetwarzania żywności i zastosowań w szerokiej gamie branży przemysłu. Pracujemy z naszymi klientami, aby dogłębnie zrozumieć ich specyficzne wymagania, co pozwoli nam bezstronnie doradzić najlepszą technologię dla ich zastosowania, wybrać najlepszego dostawcę i zapewnić płynne włączenie nowego urządzenia w ich linię produkcyjną. Naszym celem jest sprawienie, by najnowsze technologie przetwarzania żywności stały się łatwo dostępne dla naszych klientów.
Czytaj dalejMieszadło dedykowane do kontenerów IBC. Idealne do mieszania dużych ilości cieczy z cieczą, oleju z...
Tunele bazujące na zasadzie zamrażania produktów w stanie fluidalnym wprowadziły już wiele lat temu nową...
Urządzenia do mrożenia pracujące w sposób tradycyjny to zwykle dużych rozmiarów tunele lub spirale, w...
Podstawowym problemem w procesie zamrażania są zmiany jakościowe wynikające z dehydratacji, działania dużych kryształów na...
Jednym ze sposobów na poprawę zdolności kiełkowania nasion roślin uprawnych i warzywnych jest etap procesu...
Skuteczność kiełkowania nasion zależy od takich czynników jak rodzaj nasion, stopień czystości, a w szczególności...
Stacje hodowlane pracują nad poprawą zdolności wysiewu nasion, ale brak właściwego procesu czyszczenia może mieć...
Każda odmiana nasion ma swoje optymalne warunki wzrostu - temperaturę, oświetlenie oraz cykl dnia i...
Producenci, którzy posiadają oddzielne stacje napełniania i zamykania, mogą doświadczyć niższej wydajności z powodu wydłużonego...
Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...
Pasteryzacja przy pomocy pary lub innych nośników ciepła ma swoje ograniczenia co skutkuje nierównomiernym efektem...
Autoklaw do sterylizacji jest kluczowym urządzeniem w liniach produkcyjnych konserw. Przeprowadza on sterylizację, która zapewnia...
Doradzamy w wyborze spośród szerokiej gamy maszyn do przygotowywania składników, do której zaliczają się mieszalniki, młyny, szatkownice i granulatory do każdej ilości produktu: od próbek laboratoryjnych, przez produkcję małych partii, aż do pełnoskalowych linii wysokiej wydajności pracujących w reżimie 24/7. W zakresie składników wymagających specjalnej ostrożności, takich jak kawa lub czekolada, nasz asortyment specjalistycznych urządzeń zapewnia delikatne przetwarzanie w celu osiągnięcia wysokiej jakości produktu, aromatu i smaku.
Nasze technologie konserwowania żywności obejmują systemy liofilizacji, najnowocześniejsze niskoenergetyczne i wysokosprawne urządzenia do suszenia powietrzem oraz najnowsze urządzenia do suszenia w podczerwieni. Zastosowanie tych technologii poprawia wygląd i smak Państwa produktów, redukując jednocześnie koszty związane ze zużyciem energii.
Posiadając w ofercie szeroki wybór urządzeń do wypieków i produkcji słodyczy możemy doradzić w każdym aspekcie produkcji, od małych wytłaczarek dla jednej linii produkcyjnej, po wielkoskalowe linie do temperowania czekolady, oblewania czekoladą i posypywania słodyczy. Specjalizujemy się w elastycznych i modułowych systemach, które poprzez łatwą integrację z Państwa istniejącymi procesami oferują nowe możliwości dla dotychczasowych linii produkcyjnych.
Dostarczamy także maszyny do gotowania i podgrzewania, takie jak prażalniki, frytownice, bojlery i szybkowary. Możemy doradzić w sprawie wysoko wyspecjalizowanych maszyn gotujących, takich jak kuchnie do żelków, gum oraz landrynek, a także szybkowary przemysłowe do sosów i konfitur.
Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z technologii przetwarzania żywności. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości produktów żywnościowych, a także zwiększeniu elastyczności i wydajności ich linii produkcyjnych. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!