Separacja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W nowoczesnej produkcji żywności stosowanych jest wiele procesów produkcyjnych wymagających rozdzielania strumieni surowców na użyteczne składniki. Niektóre z procesów obejmują mechaniczne usuwanie skorup, łupin, skórek, strąków lub innych niepożądanych elementów składników pochodzenia organicznego. W innych procesach surowce wyjściowe docierają do zakładu w stanie wymagającym oddzielenia od pyłu, żwiru/piasku czy innych niepożądanych cząstek. Niektóre procesy wymagają chemicznej separacji składników na strumienie wsadowe, wykorzystywane później w kolejnych procesach, takich jak destylacja, ekstrakcja lub zatężanie.

Firma Vekamaf dysponuje szerokim doświadczeniem w zakresie procesów separacji dla przemysłu spożywczego. Chcąc zrozumieć występujące wyzwania produkcyjne współpracujemy z klientami oraz z najbardziej innowacyjnymi dostawcami mogącymi dostarczyć wydajne rozwiązania technologiczne. Dzięki współpracy z nami nasi klienci uzyskują dostęp do najnowszych technologii produkcyjnych i możliwości bezproblemowego połączenia ich z posiadanymi liniami i procesami produkcyjnymi.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 34 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Maszyna do łuskania nasion

Maszyna do łuskania nasion

Dostarczanie wysokiej jakości nasion jest bardzo istotne, ponieważ w znacznym stopniu przyczynia się do sukcesu...

Maszyna do młócenia nasion

Maszyna do młócenia nasion

Po wyodrębnieniu nasion z materiału roślinnego należy jeszcze wykonać różne czynności czyszczące, aby uzyskać w...

Magnetyczny separator nasion

Magnetyczny separator nasion

Bardzo trudno jest oddzielić nasiona z pęknięciami lub wgłębieniami od nasion nieuszkodzonych. Można to zrobić...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Branża spożywcza i napojów wymaga całkowitego usunięcia zawiesiny ogólnej (TSS), materii organicznej w formie biochemicznego...

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Jeżeli szukasz kompaktowego i trwałego rozwiązania do usuwania zanieczyszczeń organicznych ze swoich ścieków przemysłowych i...

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

W branży o ściśle uregulowanych parametrach odprowadzanych ścieków praktycznie niemożliwe jest zaprojektowanie oczyszczania przebiegającego w...

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Do usuwania związków organicznych ze ścieków najlepszym rozwiązaniem jest metoda UASB z zawieszonym osadem i...

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

Branża spożywcza generuje olbrzymie ilości odpadów. Powstają one zarówno w zakładach produkcyjnych i centrach dystrybucyjnych,...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia separacji składników przy produkcji żywności

W produkcji żywności kluczowe znaczenie ma najwyższa jakość surowców. W firmie Vekamaf możecie Państwo uzyskać pomoc w zakresie doboru urządzeń zaprojektowanych do usuwania zanieczyszczeń i podniesienia jakości. Dysponujemy szeroką gamą produktów przeznaczonych do usuwania z surowców pyłów i innych cząstek stałych. Należą do nich urządzenia takie jak podciśnieniowe filtry taśmowe i bębnowe oraz systemy do usuwania pyłów zawieszonych w powietrzu.

Firma Vekamaf wspomoże Państwa w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do kakao skutecznie usuwają skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję czekolady najwyższej jakości. Nasi inżynierowie dysponują obszerną wiedzą na temat urządzeń do przetwarzania surowców przy ekstrakcji olejów lub związków aromatycznych przy użyciu szerokiej gamy instalacji do odparowywania, destylacji i zatężania.

Możemy doradzić w zakresie wdrożeń instalacji pilotażowych dla takich procesów, dzięki czemu możliwe będzie przeprowadzenie testów i skuteczniejsze przeniesienie produkcji do pełnej skali. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z technologii separacji w branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym udoskonalić wydajność ich systemów separacji składników, a także maksymalnie podnieść jakość rezultatów końcowych. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!