Prażeniem nazywamy metodę obróbki cieplnej surowych składników, w której wykorzystywane jest ciepło dostarczone bez pośrednictwa wody. Poddawany prażeniu produkt jest w całości otoczony przez gorące powietrze, a proces odbywa się w pewnego rodzaju zamkniętym piekarniku i odbywa się z niezwykle równomiernym dostarczaniem ciepła. Jego przebieg można dodatkowo uskutecznić poprzez spowodowanie ruchu obrotowego lub przechylania piekarnika lub znajdującego się w jego wnętrzu produktu.
Prażenie stosowane jest w celu doprowadzenia surowców do stanu, w którym będzie można je umieścić w produkcie końcowym (tak jak w przypadku kawy lub kakao) lub w celu ulepszenia smaku produktów poprzez karmelizację i brązowienie powierzchni (tak jak w przypadku orzechów).
Firma Vekamaf może poszczycić się doświadczeniem w oferowaniu najnowocześniejszych technologii prażenia dla przemysłu spożywczego, ze szczególną specjalizacją w dziedzinie urządzeń do prażenia kakao, kawy i orzechów. Utrzymujemy współpracę z wiodącymi producentami urządzeń do prażenia, dzięki czemu mamy ciągły dostęp do nowych osiągnięć techniki. Dzięki współpracy z naszymi klientami możemy w pełni zrozumieć występujące u nich wyzwania stawiane procesom prażenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć rozwiązania, które można bezproblemowo zintegrować z ich istniejącymi liniami produkcyjnymi.
Czytaj dalejSuszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość....
Suszenie termiczne, przy pomocy medium zewnętrznego jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór...
Suszenie jest procesem energochłonnym. Wygodny, efektywny i dający wyrównaną jakość proces ciągły wiąże się z...
Suszone produkty spożywcze ze względu na swoją naturalność i trwałość znajdują uznanie na rynku. Niektóre...
Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...
Konwencjonalne suszarnie próżniowe z mieszadłami koncentrycznymi są nieefektywne i mogą powodować znaczne naprężenia mechaniczne i...
Suszarnie próżniowe z mieszadłem mogą być trudne do czyszczenia, co sprawia, że nie nadają się...
Suszenie próżniowe są stosowane do usuwania wilgoci z delikatnych materiałów. Suszenie małych partii w laboratorium...
Szafkowe suszarnie tacowe mogą być problematyczne w czyszczeniu, co utrudnia ich użytkowanie w przypadku zastosowania...
Powlekanie nasion polega na pokrywaniu ich zewnętrznej strony płynami, substancjami biologicznymi, chemicznymi i roztworami w...
Suszenie sublimacyjne jest procesem kosztownym i sprawiającym trudności. Podczas pracy z produktami nutraceutycznymi wymagane jest...
Produkty nutraceutyczne i suplementy diety często wykazują wysoką wrażliwość i trzeba je chronić przed czynnikami...
Oferujemy i dostarczamy szeroki wybór specjalistycznych urządzeń do prażenia dla określonych obszarów przemysłu spożywczego. Dla przykładu gamę oferowanych przez nas cylindrycznych i sferycznych prażalników czekolady zaprojektowano specjalnie pod kątem doskonale jednorodnych rezultatów i wysokiej jakości produktu. Prażenie kawy jest kolejnym procesem specjalistycznym. Firma Vekamaf może doradzić Państwu przy doborze prażalników do kawy o każdej wydajności, od „sklepowych” prażalników ekspozycyjnych, które wywołują pozytywne uczucia u klientów, po prażalniki przemysłowe o wydajnościach godzinowych do 3000 kg, przeznaczonych do uzyskiwana maksymalnej wydajności przy najwyższej jakości. Dysponujemy także sprzętem o wszelkich pośrednich zakresach wydajności. Chcąc zaoferować kompletne rozwiązanie do produkcji cukierniczej na małą skalę możemy dostarczyć kompletne linie czekoladowe do produkcji na zasadzie „od ziaren do batonów”, mogące pracować z partiami o wielkości od 10 kg do 200 kg.
Dla wytwórców pracujących na małych partiach jesteśmy w stanie dostarczyć kompletne rozwiązanie produkcyjne - od zastosowania laboratoryjnego przy komponowaniu produktów po kompletne linie produkcyjne „pod klucz”, obejmujące sekcje nakładania i schładzania. Jeśli poszukujecie Państwo wszechstronnych maszyn będących w stanie pracować z wieloma rodzajami składników, mamy do zaoferowania kompaktowy prażalnik. Jest on łatwy w użyciu i może być używany do obróbki szerokiej damy orzechów, śruty i ziaren w procesach różnego rodzaju.
Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii prażenia dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich prażonych składników, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie produktywności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!