Prażenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Prażeniem nazywamy metodę obróbki cieplnej surowych składników, w której wykorzystywane jest ciepło dostarczone bez pośrednictwa wody. Poddawany prażeniu produkt jest w całości otoczony przez gorące powietrze, a proces odbywa się w pewnego rodzaju zamkniętym piekarniku i odbywa się z niezwykle równomiernym dostarczaniem ciepła. Jego przebieg można dodatkowo uskutecznić poprzez spowodowanie ruchu obrotowego lub przechylania piekarnika lub znajdującego się w jego wnętrzu produktu.

Prażenie stosowane jest w celu doprowadzenia surowców do stanu, w którym będzie można je umieścić w produkcie końcowym (tak jak w przypadku kawy lub kakao) lub w celu ulepszenia smaku produktów poprzez karmelizację i brązowienie powierzchni (tak jak w przypadku orzechów).

Firma Vekamaf może poszczycić się doświadczeniem w oferowaniu najnowocześniejszych technologii prażenia dla przemysłu spożywczego, ze szczególną specjalizacją w dziedzinie urządzeń do prażenia kakao, kawy i orzechów. Utrzymujemy współpracę z wiodącymi producentami urządzeń do prażenia, dzięki czemu mamy ciągły dostęp do nowych osiągnięć techniki. Dzięki współpracy z naszymi klientami możemy w pełni zrozumieć występujące u nich wyzwania stawiane procesom prażenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć rozwiązania, które można bezproblemowo zintegrować z ich istniejącymi liniami produkcyjnymi.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 59 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Maszyna pakująca do woreczków typu pouch i innych opakowań

Maszyna pakująca do woreczków typu pouch i innych opakowań

Zautomatyzowane kartoniarki są dobrym rozwiązaniem dla osiągnięcia niezawodności i zwiększenia cyklu produkcyjnego w ostatnim etapie...

Kartoniarka Wrap Around

Kartoniarka Wrap Around

Firmy produkujące opakowania muszą zwracać uwagę nie tylko na ochronę produktów, ale także na kształt...

Pionowa kartoniarka do produktów mrożonych i innych

Pionowa kartoniarka do produktów mrożonych i innych

Jeśli chodzi o mrożonki, wybór wysokiej jakości opakowania ma fundamentalne znaczenie dla ochrony przed przedostawaniem...

Maszyna do pakowania kawy w kapsułkach

Maszyna do pakowania kawy w kapsułkach

W przypadku opakowań zbiorczych najpopularniejszego napoju – kawy, bardzo ważną kwestią jest możliwość obsługi różnych...

Kartoniarka pionowa do makaronu i innych produktów

Kartoniarka pionowa do makaronu i innych produktów

W przemyśle spożywczym duża liczba produktów sypkich - np. makaron, musi być pakowana w kartony...

Półautomatyczna pakowarka do wielopaków

Półautomatyczna pakowarka do wielopaków

Połączenie produktów ze strumieni wytwarzanych przez odrębne pakowarki w jeden wielopak zazwyczaj w branży spożywczej...

Automatyczna pakowarka do wielopaków

Automatyczna pakowarka do wielopaków

Przygotowywanie wielopaków z Państwa produktami może być czasochłonnym procesem. Każda torebka z pakowarki wymaga sprawdzenia...

Maszyna do pakowania herbatników w technologii flow-pack

Maszyna do pakowania herbatników w technologii flow-pack

Pakowanie flow-pack w konfiguracji poziomej jest sprawdzonym rozwiązaniem pakowania herbatników i podobnych wyrobów piekarniczych. Jednakże...

Maszyna pakująca z zamknięciem X-fold do krakersów

Maszyna pakująca z zamknięciem X-fold do krakersów

Owijanie z zamknięciem X-fold jest popularną metodą pakowania krakersów, ciasteczek i podobnych produktów piekarniczych. Tradycyjne...

Maszyna pakująca do czekoladowych figurek dla produkcji w mniejszej skali

Maszyna pakująca do czekoladowych figurek dla produkcji w mniejszej skali

Figurki czekoladowe są popularnym produktem, który uzyskuje dobrą sprzedaż pod warunkiem nieskazitelnego wyglądu. Dla mniejszych...

Zautomatyzowana maszyna pakująca do czekoladowych figurek

Zautomatyzowana maszyna pakująca do czekoladowych figurek

Figurki z czekolady są dla producentów słodyczy kluczowym rynkiem, pozwalającym na wprowadzenie wielu produktów sezonowych...

Drukarka do nadruku kodów na puszkach ze zintegrowanym układem suszenia

Drukarka do nadruku kodów na puszkach ze zintegrowanym układem suszenia

Nadrukowanie daty i kodu partii na produktach w puszkach wymaga, aby pojemnik był suchy i...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia prażenia składników w produkcji spożywczej

Oferujemy i dostarczamy szeroki wybór specjalistycznych urządzeń do prażenia dla określonych obszarów przemysłu spożywczego. Dla przykładu gamę oferowanych przez nas cylindrycznych i sferycznych prażalników czekolady zaprojektowano specjalnie pod kątem doskonale jednorodnych rezultatów i wysokiej jakości produktu. Prażenie kawy jest kolejnym procesem specjalistycznym. Firma Vekamaf może doradzić Państwu przy doborze prażalników do kawy o każdej wydajności, od „sklepowych” prażalników ekspozycyjnych, które wywołują pozytywne uczucia u klientów, po prażalniki przemysłowe o wydajnościach godzinowych do 3000 kg, przeznaczonych do uzyskiwana maksymalnej wydajności przy najwyższej jakości. Dysponujemy także sprzętem o wszelkich pośrednich zakresach wydajności. Chcąc zaoferować kompletne rozwiązanie do produkcji cukierniczej na małą skalę możemy dostarczyć kompletne linie czekoladowe do produkcji na zasadzie „od ziaren do batonów”, mogące pracować z partiami o wielkości od 10 kg do 200 kg.

Dla wytwórców pracujących na małych partiach jesteśmy w stanie dostarczyć kompletne rozwiązanie produkcyjne - od zastosowania laboratoryjnego przy komponowaniu produktów po kompletne linie produkcyjne „pod klucz”, obejmujące sekcje nakładania i schładzania. Jeśli poszukujecie Państwo wszechstronnych maszyn będących w stanie pracować z wieloma rodzajami składników, mamy do zaoferowania kompaktowy prażalnik. Jest on łatwy w użyciu i może być używany do obróbki szerokiej damy orzechów, śruty i ziaren w procesach różnego rodzaju.

Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii prażenia dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich prażonych składników, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie produktywności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!