Prażenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Prażeniem nazywamy metodę obróbki cieplnej surowych składników, w której wykorzystywane jest ciepło dostarczone bez pośrednictwa wody. Poddawany prażeniu produkt jest w całości otoczony przez gorące powietrze, a proces odbywa się w pewnego rodzaju zamkniętym piekarniku i odbywa się z niezwykle równomiernym dostarczaniem ciepła. Jego przebieg można dodatkowo uskutecznić poprzez spowodowanie ruchu obrotowego lub przechylania piekarnika lub znajdującego się w jego wnętrzu produktu.

Prażenie stosowane jest w celu doprowadzenia surowców do stanu, w którym będzie można je umieścić w produkcie końcowym (tak jak w przypadku kawy lub kakao) lub w celu ulepszenia smaku produktów poprzez karmelizację i brązowienie powierzchni (tak jak w przypadku orzechów).

Firma Vekamaf może poszczycić się doświadczeniem w oferowaniu najnowocześniejszych technologii prażenia dla przemysłu spożywczego, ze szczególną specjalizacją w dziedzinie urządzeń do prażenia kakao, kawy i orzechów. Utrzymujemy współpracę z wiodącymi producentami urządzeń do prażenia, dzięki czemu mamy ciągły dostęp do nowych osiągnięć techniki. Dzięki współpracy z naszymi klientami możemy w pełni zrozumieć występujące u nich wyzwania stawiane procesom prażenia. Dzięki temu jesteśmy w stanie dostarczyć rozwiązania, które można bezproblemowo zintegrować z ich istniejącymi liniami produkcyjnymi.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 13 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Mały podajnik chłodzący odbierający produkty z temperowania/oblewania

Jest używany przy produkcji czekolad na większą skalę i jest umieszczany za stanowiskiem powlekania, oblewania...

Większy, wszechstronny podajnik chłodzący do czekolad

Większy, wszechstronny podajnik chłodzący do czekolad

Wszechstronny układ chłodzenia do produktów oblewanych lub obsypywanych. Wszechstronne możliwości chłodzenia produktów czekoladowych Przenośnik EBELT...

Pionowa wieża chłodząca do form czekolady

Pionowa wieża chłodząca do form czekolady

Służy do chłodzenia produktów one-shot lub bloków czekolady. Rozpocznij chłodzenie z wysoką wydajnością produkcji, dysponując...

Poziome tunele chłodzące do form z czekoladą

Poziome tunele chłodzące do form z czekoladą

Idealny tunel do półzautomatyzowanych linii produkcyjnych. Rozpocznij chłodzenie czekolady w delikatnych warunkach i z wysoką...

Prażak sferyczny

Prażak sferyczny

Równomierne prażenie ziaren kakao ma zasadnicze znaczenie przy produkcji czekolady. Dzięki precyzyjnej kontroli temperatury każde...

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 10 kg

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 10 kg

Opracowywanie nowych produktów, wytwarzanie specjalnych gatunków czekolady, badania laboratoryjne oraz własna produkcja wymagają maszyn do...

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 200 kg

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 200 kg

Instalacja linii do produkcji czekolady pracującej w sposób jednostajny i wydajny może być niełatwym zadaniem,...

Chłodnica do kakao

Chłodnica do kakao

Czas prażenia jest równie istotny dla tego procesu jak temperatura, w której się ono odbywa....

Kompaktowy cylindryczny prażalnik do ziaren, śruty i orzechów kakaowca

Kompaktowy cylindryczny prażalnik do ziaren, śruty i orzechów kakaowca

Czas i temperatura prażenia wymagane w zależności od produktu i końcowego rezultatu mogą być różne....

Wysokowydajny tunel chłodzący do czekolady

Wysokowydajny tunel chłodzący do czekolady

Czy od swojej wysokowydajnej linii oczekujesz najwyższej jakości? Praca w reżimie 24/7 oznacza, że niektóre...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia prażenia składników w produkcji spożywczej

Oferujemy i dostarczamy szeroki wybór specjalistycznych urządzeń do prażenia dla określonych obszarów przemysłu spożywczego. Dla przykładu gamę oferowanych przez nas cylindrycznych i sferycznych prażalników czekolady zaprojektowano specjalnie pod kątem doskonale jednorodnych rezultatów i wysokiej jakości produktu. Prażenie kawy jest kolejnym procesem specjalistycznym. Firma Vekamaf może doradzić Państwu przy doborze prażalników do kawy o każdej wydajności, od „sklepowych” prażalników ekspozycyjnych, które wywołują pozytywne uczucia u klientów, po prażalniki przemysłowe o wydajnościach godzinowych do 3000 kg, przeznaczonych do uzyskiwana maksymalnej wydajności przy najwyższej jakości. Dysponujemy także sprzętem o wszelkich pośrednich zakresach wydajności. Chcąc zaoferować kompletne rozwiązanie do produkcji cukierniczej na małą skalę możemy dostarczyć kompletne linie czekoladowe do produkcji na zasadzie „od ziaren do batonów”, mogące pracować z partiami o wielkości od 10 kg do 200 kg.

Dla wytwórców pracujących na małych partiach jesteśmy w stanie dostarczyć kompletne rozwiązanie produkcyjne - od zastosowania laboratoryjnego przy komponowaniu produktów po kompletne linie produkcyjne „pod klucz”, obejmujące sekcje nakładania i schładzania. Jeśli poszukujecie Państwo wszechstronnych maszyn będących w stanie pracować z wieloma rodzajami składników, mamy do zaoferowania kompaktowy prażalnik. Jest on łatwy w użyciu i może być używany do obróbki szerokiej damy orzechów, śruty i ziaren w procesach różnego rodzaju.

Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii prażenia dla produkcji spożywczej. Pomagamy producentom udoskonalić jakość i smak stosowanych przez nich prażonych składników, jednocześnie umożliwiając redukcję kosztów energii i podwyższenie produktywności. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!