Maszyny i urządzenia do formowania słodyczy pobierają zmieszane składniki receptury i formują je w odpowiedni kształt, podając je do następnego etapu procesu. Składniki produktów cukierniczych można formować praktycznie w dowolnym kształcie lub rozmiarze, a dzięki nowoczesnym maszynom można szybko i łatwo dostosować i modyfikować wzorce formowania między zmianami brygad lub partii. Formowanie może odbywać się w postaci indywidualnie ukształtowanych porcji, produkcji ciągłych pasm lub tabliczek, tworzenia pigułek/tabletek lub łączenia składników w batony lub porcje o podobnym kształcie.
Firma Vekamaf dysponuje wieloletnim doświadczeniem w zakresie doradztwa dla branży cukierniczej i piekarskiej w tematyce najnowszych technologii formowania. Współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi na świecie producentami maszyn formujących, dzięki czemu zawsze jesteśmy w stanie zaoferować rozwiązania technologiczne poprawiające wydajność, obniżające koszty i utrzymujące lub zwiększające jakość produktu. Możemy wspomóc Państwa w doborze sprzętu, który będzie bezproblemowo współpracował z Państwa istniejącą linią produkcyjną, lub też doradzić w temacie stworzenia nowych, dedykowanych linii, które pozwolą w najwyższym stopniu skorzystać z możliwości ograniczenia zużycia energii i zwiększenia wszechstronności produkcji.
Czytaj dalejZautomatyzowane kartoniarki są dobrym rozwiązaniem dla osiągnięcia niezawodności i zwiększenia cyklu produkcyjnego w ostatnim etapie...
Firmy produkujące opakowania muszą zwracać uwagę nie tylko na ochronę produktów, ale także na kształt...
Jeśli chodzi o mrożonki, wybór wysokiej jakości opakowania ma fundamentalne znaczenie dla ochrony przed przedostawaniem...
W przypadku opakowań zbiorczych najpopularniejszego napoju – kawy, bardzo ważną kwestią jest możliwość obsługi różnych...
W przemyśle spożywczym duża liczba produktów sypkich - np. makaron, musi być pakowana w kartony...
Małoskalowa produkcja ręczna chrupkich batonów zbożowych i podobnych produktów może być czaso- i pracochłonna. Uzyskanie...
Połączenie produktów ze strumieni wytwarzanych przez odrębne pakowarki w jeden wielopak zazwyczaj w branży spożywczej...
Przygotowywanie wielopaków z Państwa produktami może być czasochłonnym procesem. Każda torebka z pakowarki wymaga sprawdzenia...
Pakowanie flow-pack w konfiguracji poziomej jest sprawdzonym rozwiązaniem pakowania herbatników i podobnych wyrobów piekarniczych. Jednakże...
Owijanie z zamknięciem X-fold jest popularną metodą pakowania krakersów, ciasteczek i podobnych produktów piekarniczych. Tradycyjne...
Figurki czekoladowe są popularnym produktem, który uzyskuje dobrą sprzedaż pod warunkiem nieskazitelnego wyglądu. Dla mniejszych...
Figurki z czekolady są dla producentów słodyczy kluczowym rynkiem, pozwalającym na wprowadzenie wielu produktów sezonowych...
Firma Vekamaf dysponuje szeregiem najnowocześniejszych maszyn do nakładania czekolady, które można dobrać do każdego środowiska produkcyjnego. Należą do niego urządzenia od elastycznych depozytorów o małej wydajności przeznaczonych do produkcji partiami z funkcją szybkiej zmiany parametrów do depozytorów o wysokiej wydajności do pracy w cyklu ciągłym, które oferują wyższą energooszczędność i maksymalną niezawodność.Oferujemy także maszyny do nakładania pozwalające wytwarzać szeroką gamę nadziewanych i litych wyrobów czekoladowych, w tym najwyższej jakości delikatnych produktów wytwarzanych małymi partiami.
Wszystkie maszyny są zaprojektowane w sposób umożliwiający ich szybkie i łatwe czyszczenie w celu utrzymania standardów higieny i skrócenia czasu przestojów na rutynowe czyszczenie lub zmianę produktu. W celu wytwarzania batonów i tabliczek z wielu składników możemy zaoferować pełną gamę urządzeń do formowania pasm, które dzięki możliwości pracy z od 1 do 3 pasm mieszanek składników mogą realizować najbardziej skomplikowane receptury. Nasz asortyment wysokowydajnych maszyn do cięcia pasm i tabliczek pozwoli zwiększyć wydajność formowania batonów, pasków i innych kształtów produktów końcowych. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji.
Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii formowania dla branży spożywczej. Pomagamy w poprawie efektywności i wszechstronności linii produkcyjnych wyrobów cukierniczych z jednoczesnym zachowaniem lub podniesieniem jakości gotowego produktu i obniżeniem kosztów zużycia energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!