Filtracja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W branży spożywczej i napojów istnieje dość szeroki zakres procesów z użyciem cieczy. Wiele z nich wymaga sączenia lub filtracji składników lub gotowych produktów w celu usunięcia zanieczyszczeń. produktów ubocznych lub poprawy końcowej jakości. Filtracja, oprócz oczyszczania dostarczanych składników może być wymagana w procesach, w których jednym z kluczowych składników jest woda i konieczne jest dodatkowe oczyszczanie wody pobieranej z instalacji wodociągowej. W procesach obejmujących tłoczenie lub pracowanie składników wyjściowych lub w których składniki są dostarczane jako zawiesiny w ciekłym medium, w celu usunięcia zanieczyszczeń i/lub oddzielenia wymaganych składników konieczne jest przeprowadzenie filtracji o wysokiej skuteczności. Płynem jest również powietrze, a wiele procesów może wymagać doprowadzenia powietrza, które zostało przefiltrowane w celu usunięcia cząstek stałych. Dotyczy to w szczególności pomieszczeń czystych lub obszarów o regulowanym poziomie temperatury i wilgotności.

Firma Vekamaf dysponuje obszernym doświadczeniem we wszystkich aspektach urządzeń filtracyjnych dla przemysłu spożywczego. Dzięki współpracy z najbardziej innowacyjnymi w branży producentami urządzeń nasi inżynierowie mają dostęp do najnowszych technologii. Dokonamy analizy wymagań naszych klientów w zakresie filtracji i zaproponujemy urządzenia dające się bezproblemowo zintegrować z istniejącą linią produkcyjną, które wykorzystując zaawansowaną technologię zagwarantują wzrost wydajności i redukcję kosztów.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 20 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Maszyna do lukrowania w mniejszej produkcji

Maszyna do lukrowania w mniejszej produkcji

Powlekanie ziaren lub orzechów lukrem jest procesem powszechnie stosowanym przy wytwarzaniu wielu produktów piekarniczych, jednakże...

Maszyna do powlekania draży w małej skali

Maszyna do powlekania draży w małej skali

Powlekane draże i drażetki, takie jak migdały Jordan Almonds lub cukierki w twardej skorupce są...

Maszyna do obtaczania trufli czekoladowych

Maszyna do obtaczania trufli czekoladowych

Do automatycznego oblewania okrągłych trufli. Zacznij zwiększać produkcję, nie rezygnując z wysokiej jakości Maszyna do...

Dostawiany moduł oblewarki do automatycznej maszyny temperującej

Dostawiany moduł oblewarki do automatycznej maszyny temperującej

Może być stosowany w branży cukierniczej do powlekania czekoladą orzechów, lodów, toffi, herbatników i ciastek....

Kompaktowa oblewarka

Kompaktowa oblewarka

Opłacalna oblewarka do średniej wydajności produkcji. Rozpocznij wytwarzanie produktów oblewanych czekoladą na średnią skalę Do...

Oblewarka do czekolady o średniej wydajności produkcji

Oblewarka do czekolady o średniej wydajności produkcji

Oblewarka klasy premium do pracy z wydajnością od 100 do 500 kg/h Wszystkie ruchy można...

Samoczyszczący filtr do siarki

Samoczyszczący filtr do siarki

Czyszczenie ruchomych części w tradycyjnym systemie filtracji może być problematyczne i kosztowne przy prowadzeniu działalności...

Przemysłowy system filtracji cieczy

Przemysłowy system filtracji cieczy

Systemy filtracji cieczy z zawiesiną ciał stałych mogą stanowić wyzwanie z powodu problemów z korozją...

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

W ostatnich latach usuwanie siarki stało się przedmiotem rosnącej uwagi ze względu na obawy dotyczące...

Maszyna do temperowania i oblewania czekoladą

Maszyna do temperowania i oblewania czekoladą

Czy rozwiązanie do oblewania czekoladą aktualnie stosowane w Twojej firmie powoduje, że tracisz pieniądze? Czy...

Mała oblewarka do czekolady

Mała oblewarka do czekolady

Czy prowadzisz produkcję na małą skalę, a mimo to potrzebujesz rozwiązań do oblewania czekoladą o...

Oblewarka do czekolady o najkrótszym czasie zmiany produktu

Oblewarka do czekolady o najkrótszym czasie zmiany produktu

Czy na wydajność Twojej wysokowydajnej linii pracującej w cyklu 24/7 ma wpływ długi czas zmiany...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia filtracji w procesach produkcji żywności

Stosowanie czystego, suchego powietrza może być niezbędne w wielu specjalistycznych zastosowaniach w celu uniknięcia zanieczyszczeń i problemów z jakością produktu, a także dla ochrony pracowników w procesach mogących generować podwyższone poziomy zawartości cząstek zawieszonych w powietrzu. Oprócz technologii filtrowania powietrza możemy również doradzić w zakresie osuszania i uzdatniania powietrza dla potrzeb ochrony środowiska produkcyjnego lub poprawy jakości produktu.

Dla procesów, do których podawane są płyny o wysokim poziomie zanieczyszczenia lub skażenia możemy zaproponować szereg wysokoobjętościowych ciśnieniowych filtrów arkuszowych o konstrukcji w formacie pionowym lub poziomym. W przypadku cieczy o wysokiej wartości, w przypadku których pożądane są minimalne straty, możemy zalecić najbardziej wydajne rozwiązania z zakresu wysokosprawnych filtrów płytowych. W celu zaspokojenia wymogów przy filtracji na większą skalę dysponujemy pełną ofertą próżniowych filtrów taśmowych i bębnowych z możliwością dostosowania wielkością do dowolnego zastosowania.

Firma Vekamaf może pomóc Państwu oferując doradztwo w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do ziarna kakao pozwalają skutecznie usuwać skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję najwyższej jakości czekolady. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii filtracji dla branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości składników w stanie ciekłym, a także zmniejszeniu ilości odpadów i poziomu kosztów. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!