Filtracja | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

W branży spożywczej i napojów istnieje dość szeroki zakres procesów z użyciem cieczy. Wiele z nich wymaga sączenia lub filtracji składników lub gotowych produktów w celu usunięcia zanieczyszczeń. produktów ubocznych lub poprawy końcowej jakości. Filtracja, oprócz oczyszczania dostarczanych składników może być wymagana w procesach, w których jednym z kluczowych składników jest woda i konieczne jest dodatkowe oczyszczanie wody pobieranej z instalacji wodociągowej. W procesach obejmujących tłoczenie lub pracowanie składników wyjściowych lub w których składniki są dostarczane jako zawiesiny w ciekłym medium, w celu usunięcia zanieczyszczeń i/lub oddzielenia wymaganych składników konieczne jest przeprowadzenie filtracji o wysokiej skuteczności. Płynem jest również powietrze, a wiele procesów może wymagać doprowadzenia powietrza, które zostało przefiltrowane w celu usunięcia cząstek stałych. Dotyczy to w szczególności pomieszczeń czystych lub obszarów o regulowanym poziomie temperatury i wilgotności.

Firma Vekamaf dysponuje obszernym doświadczeniem we wszystkich aspektach urządzeń filtracyjnych dla przemysłu spożywczego. Dzięki współpracy z najbardziej innowacyjnymi w branży producentami urządzeń nasi inżynierowie mają dostęp do najnowszych technologii. Dokonamy analizy wymagań naszych klientów w zakresie filtracji i zaproponujemy urządzenia dające się bezproblemowo zintegrować z istniejącą linią produkcyjną, które wykorzystując zaawansowaną technologię zagwarantują wzrost wydajności i redukcję kosztów.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 17 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Samoczyszczący filtr do siarki

Samoczyszczący filtr do siarki

Czyszczenie ruchomych części w tradycyjnym systemie filtracji może być problematyczne i kosztowne przy prowadzeniu działalności...

Przemysłowy system filtracji cieczy

Przemysłowy system filtracji cieczy

Systemy filtracji cieczy z zawiesiną ciał stałych mogą stanowić wyzwanie z powodu problemów z korozją...

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

Przemysłowy filtr płytowy do substancji chemicznych

W ostatnich latach usuwanie siarki stało się przedmiotem rosnącej uwagi ze względu na obawy dotyczące...

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 10 kg

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 10 kg

Opracowywanie nowych produktów, wytwarzanie specjalnych gatunków czekolady, badania laboratoryjne oraz własna produkcja wymagają maszyn do...

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 200 kg

Linia do przetwarzania kakao o wydajności 200 kg

Instalacja linii do produkcji czekolady pracującej w sposób jednostajny i wydajny może być niełatwym zadaniem,...

Podłużna konsza do czekolady

Podłużna konsza do czekolady

Uzyskanie czekolady wysokiej jakości wymaga specjalistycznych rozwiązań konszowania. Niezbędne jest zapewnienie precyzyjnego sterowania temperaturą i...

Konsza do czekolady przeznaczona do mniejszych porcji i zastosowań laboratoryjnych

Konsza do czekolady przeznaczona do mniejszych porcji i zastosowań laboratoryjnych

Konszowanie odgrywa istotną rolę w rozwijaniu smaku czekolady. Prowadzenie prób laboratoryjnych i prace rozwojowe wymagają...

Konsza sucha dwuwałowa

Konsza sucha dwuwałowa

Konszowanie pozwala zmniejszyć zawartość wilgoci w płatkach czekoladowych i jednocześnie usunąć niepożądane, lotne związki zapachowe....

Konsza sucha jednowałowa

Konsza sucha jednowałowa

Konszowanie na sucho powoduje redukcję wilgoci w płatkach czekolady i jednoczesne usuwanie związków lotnych i...

Poziomy filtr płytowy typu Scavenger z przegarnianiem

Poziomy filtr płytowy typu Scavenger z przegarnianiem

Dokładna i nie sprawiająca trudności w konserwacji filtracja cieczy o wysokiej zawartości zanieczyszczeń jest kluczowym...

Ciśnieniowy filtr arkuszowy

Ciśnieniowy filtr arkuszowy

W każdej branży, od przetwarzania surowców chemicznych po produkcję energii i wytwarzanie olejów jadalnych jakość...

Pionowe ciśnieniowe filtry arkuszowe

Pionowe ciśnieniowe filtry arkuszowe

Dokładna i nie sprawiająca trudności w konserwacji filtracja cieczy o wysokiej zawartości zanieczyszczeń jest kluczowym...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia filtracji w procesach produkcji żywności

Stosowanie czystego, suchego powietrza może być niezbędne w wielu specjalistycznych zastosowaniach w celu uniknięcia zanieczyszczeń i problemów z jakością produktu, a także dla ochrony pracowników w procesach mogących generować podwyższone poziomy zawartości cząstek zawieszonych w powietrzu. Oprócz technologii filtrowania powietrza możemy również doradzić w zakresie osuszania i uzdatniania powietrza dla potrzeb ochrony środowiska produkcyjnego lub poprawy jakości produktu.

Dla procesów, do których podawane są płyny o wysokim poziomie zanieczyszczenia lub skażenia możemy zaproponować szereg wysokoobjętościowych ciśnieniowych filtrów arkuszowych o konstrukcji w formacie pionowym lub poziomym. W przypadku cieczy o wysokiej wartości, w przypadku których pożądane są minimalne straty, możemy zalecić najbardziej wydajne rozwiązania z zakresu wysokosprawnych filtrów płytowych. W celu zaspokojenia wymogów przy filtracji na większą skalę dysponujemy pełną ofertą próżniowych filtrów taśmowych i bębnowych z możliwością dostosowania wielkością do dowolnego zastosowania.

Firma Vekamaf może pomóc Państwu oferując doradztwo w procesach separacji dla konkretnych gałęzi przemysłu spożywczego. Dla przykładu nasze młyny przesiewające do ziarna kakao pozwalają skutecznie usuwać skórki i łupiny ziaren kakaowych, umożliwiając produkcję najwyższej jakości czekolady. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii filtracji dla branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym w poprawie jakości składników w stanie ciekłym, a także zmniejszeniu ilości odpadów i poziomu kosztów. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!