Chłodzenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Przemysłowe procesy spożywcze związane z obróbką termiczną składników często dla uzyskania najwyższej jakości produktu wymagają specjalistycznego chłodzenia. Procesy obejmujące gotowanie, pieczenie lub roztapianie składników mogą w późniejszym etapie wymagać schłodzenia, zanim będzie można zrealizować kolejne etapy produkcji. Niektóre ze składników wymagać mogą wyższych temperatur w celu transportu lub formowania, a następnie konieczne jest ich schłodzenia w celu zestalenia się lub przywrócenia stanu o pożądanej lepkości. Istnieje wiele metod chłodzenia, takich jak chłodzenie powietrzem w obiegu wymuszonym, metody chłodnicze oraz mieszanie w temperaturze otoczenia. Metody te mogą być zrealizowane z użyciem przenośników taśmowych, w bębnach, komorach i innych obudowach pozwalających utrzymać wydajność chłodzenia.

Obecni w firmie Vekamaf inżynierowie mają wieloletnie doświadczenie i chętnie służą pomocą w wyborze najnowszych technologii chłodzenia w branży spożywczej i cukierniczej. Jesteśmy gotowi zainwestować swój czas w zrozumienie wyzwań produkcyjnych u naszych klientów. A ponieważ współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi producentami sprzętu na świecie, zawsze będziemy w stanie doradzić w zakresie najnowszych technologii chłodzenia, które pozwolą uzyskać poprawę jakości i wydajności, z jednoczesnym obniżeniem kosztów. Dbamy o to, aby nasz sprzęt chłodzący pracował bezproblemowo z istniejącymi liniami, umożliwiając uzyskanie dzięki nowej technologii chłodzenia szybkiego zwrotu z inwestycji.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 55 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Przemysłowa suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer

Przemysłowa suszarnia liofilizacyjna Easy Freeze Dryer

Suszarnie sublimacyjne umożliwiają uzyskanie nieporównywalnie niższej zawartości końcowej wody w produkcie i wyższej jego jakość....

Suszarnia RF wykorzystująca fale radiowe

Suszarnia RF wykorzystująca fale radiowe

Suszenie termiczne, przy pomocy medium zewnętrznego jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór...

Przemysłowa suszarnia taśmowa do owoców i warzyw

Przemysłowa suszarnia taśmowa do owoców i warzyw

Suszenie jest procesem energochłonnym. Wygodny, efektywny i dający wyrównaną jakość proces ciągły wiąże się z...

Przemysłowa suszarnia tunelowa dla sektora spożywczego

Przemysłowa suszarnia tunelowa dla sektora spożywczego

Suszone produkty spożywcze ze względu na swoją naturalność i trwałość znajdują uznanie na rynku. Niektóre...

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Rotacyjna suszarnia próżniowa (system CRIOX)

Produkty proszkowe mają tendencję do sklejania się podczas suszenia próżniowego. Jest to dodatkowy etap w...

Planetarna suszarnia próżniowa

Planetarna suszarnia próżniowa

Konwencjonalne suszarnie próżniowe z mieszadłami koncentrycznymi są nieefektywne i mogą powodować znaczne naprężenia mechaniczne i...

Łopatkowa suszarnia próżniowa

Łopatkowa suszarnia próżniowa

Suszarnie próżniowe z mieszadłem mogą być trudne do czyszczenia, co sprawia, że nie nadają się...

Suszarnia półkowa (tacowa)

Suszarnia półkowa (tacowa)

Suszenie próżniowe są stosowane do usuwania wilgoci z delikatnych materiałów. Suszenie małych partii w laboratorium...

Próżniowa suszarnia tacowa (półkowa) z systemem CIP

Próżniowa suszarnia tacowa (półkowa) z systemem CIP

Szafkowe suszarnie tacowe mogą być problematyczne w czyszczeniu, co utrudnia ich użytkowanie w przypadku zastosowania...

Maszyna do powlekania i suszenia nasion

Maszyna do powlekania i suszenia nasion

Powlekanie nasion polega na pokrywaniu ich zewnętrznej strony płynami, substancjami biologicznymi, chemicznymi i roztworami w...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia chłodzenia składników i produktów końcowych w przemyśle spożywczym

Firma Vekamaf ma długą tradycję doradzania branży czekoladowej i cukierniczej, dysponujemy także doświadczeniem w doradztwie w zakresie tuneli do chłodzenia czekolady zapewniających najwyższą jakość przy produkcji o każdej skali. Oprócz udoskonalania wydajności chłodzenia jesteśmy także gotowi służyć poradą w zakresie najnowszych energooszczędnych tuneli, które pozwolą obniżyć zużycie i koszty energii. Możemy dostarczyć specjalistyczne rozwiązania chłodzące, w tym chłodnice bębnowe do karmelu i innych mieszanek/mas miękkich, które w celu utrzymania najlepszej jakości wymagają specjalnego sprzętu obróbkowego. W przypadku przedsiębiorców przetwarzających surowe kakao oferujemy najnowocześniejsze urządzenia do chłodzenia kakao, w których dzięki szybkiemu schładzaniu ziaren uzyskuje się doskonałe rezultaty prażenia.

Oferujemy szeroką gamę chłodni taśmowych dostosowanych do wszystkich wielkości produkcji, które pozwalają na prowadzenie procesów oblewania lub powlekania z optymalną wydajnością i najwyższą jakością produktu. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii chłodzenia w produkcji spożywczej. Pomagamy w ulepszeniu wydajności i jakości suszenia na liniach produkcyjnych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!