Chłodzenie | Maszyny i urządzenia | Spożywczy

Przemysłowe procesy spożywcze związane z obróbką termiczną składników często dla uzyskania najwyższej jakości produktu wymagają specjalistycznego chłodzenia. Procesy obejmujące gotowanie, pieczenie lub roztapianie składników mogą w późniejszym etapie wymagać schłodzenia, zanim będzie można zrealizować kolejne etapy produkcji. Niektóre ze składników wymagać mogą wyższych temperatur w celu transportu lub formowania, a następnie konieczne jest ich schłodzenia w celu zestalenia się lub przywrócenia stanu o pożądanej lepkości. Istnieje wiele metod chłodzenia, takich jak chłodzenie powietrzem w obiegu wymuszonym, metody chłodnicze oraz mieszanie w temperaturze otoczenia. Metody te mogą być zrealizowane z użyciem przenośników taśmowych, w bębnach, komorach i innych obudowach pozwalających utrzymać wydajność chłodzenia.

Obecni w firmie Vekamaf inżynierowie mają wieloletnie doświadczenie i chętnie służą pomocą w wyborze najnowszych technologii chłodzenia w branży spożywczej i cukierniczej. Jesteśmy gotowi zainwestować swój czas w zrozumienie wyzwań produkcyjnych u naszych klientów. A ponieważ współpracujemy z najbardziej innowacyjnymi producentami sprzętu na świecie, zawsze będziemy w stanie doradzić w zakresie najnowszych technologii chłodzenia, które pozwolą uzyskać poprawę jakości i wydajności, z jednoczesnym obniżeniem kosztów. Dbamy o to, aby nasz sprzęt chłodzący pracował bezproblemowo z istniejącymi liniami, umożliwiając uzyskanie dzięki nowej technologii chłodzenia szybkiego zwrotu z inwestycji.

Czytaj dalej
Znalezione rozwiązania: 34 według Twoich kryteriów wyboru.
  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Zamrażarka spiralna Easy Freeze

Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...

Maszyna do łuskania nasion

Maszyna do łuskania nasion

Dostarczanie wysokiej jakości nasion jest bardzo istotne, ponieważ w znacznym stopniu przyczynia się do sukcesu...

Maszyna do młócenia nasion

Maszyna do młócenia nasion

Po wyodrębnieniu nasion z materiału roślinnego należy jeszcze wykonać różne czynności czyszczące, aby uzyskać w...

Magnetyczny separator nasion

Magnetyczny separator nasion

Bardzo trudno jest oddzielić nasiona z pęknięciami lub wgłębieniami od nasion nieuszkodzonych. Można to zrobić...

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Mieszalnik do procesów termicznych dla piekarń i gastronomii

Produkcja kremów, sosów, ragout, mieszanek gotowych do pieczenia i gotowych produktów wymaga etapów mieszania, ogrzewania...

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Oczyszczanie ścieków metodą DAF

Branża spożywcza i napojów wymaga całkowitego usunięcia zawiesiny ogólnej (TSS), materii organicznej w formie biochemicznego...

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Oczyszczanie ścieków metodą EGSB

Jeżeli szukasz kompaktowego i trwałego rozwiązania do usuwania zanieczyszczeń organicznych ze swoich ścieków przemysłowych i...

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

Aerobowe oczyszczanie ścieków metodą SBR

W branży o ściśle uregulowanych parametrach odprowadzanych ścieków praktycznie niemożliwe jest zaprojektowanie oczyszczania przebiegającego w...

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Anaerobowe oczyszczanie ścieków metodą UASB

Do usuwania związków organicznych ze ścieków najlepszym rozwiązaniem jest metoda UASB z zawieszonym osadem i...

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Biologiczny skruber do usuwania siarkowodoru

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Skruber do usuwania siarkowodoru z biogazu

Surowy biogaz powstający przy fermentacji (na przykład w procesie beztlenowym) składa się w około 60%...

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

System anaerobowego przetwarzania odpadów na energię

Branża spożywcza generuje olbrzymie ilości odpadów. Powstają one zarówno w zakładach produkcyjnych i centrach dystrybucyjnych,...

  • POPRZEDNIA
  • POKAŻ NA STRONIE
  • NASTĘPNA
Nie jesteś pewien czego szukasz?        
Zadzwoń do nas i powiedz, jaki proces Cię interesuje! Każde wyzwanie produkcyjne jest inne.
Jeśli nie będziemy mogli Ci pomóc, pomożemy znaleźć partnera, który może to zrobić.

Technologia chłodzenia składników i produktów końcowych w przemyśle spożywczym

Firma Vekamaf ma długą tradycję doradzania branży czekoladowej i cukierniczej, dysponujemy także doświadczeniem w doradztwie w zakresie tuneli do chłodzenia czekolady zapewniających najwyższą jakość przy produkcji o każdej skali. Oprócz udoskonalania wydajności chłodzenia jesteśmy także gotowi służyć poradą w zakresie najnowszych energooszczędnych tuneli, które pozwolą obniżyć zużycie i koszty energii. Możemy dostarczyć specjalistyczne rozwiązania chłodzące, w tym chłodnice bębnowe do karmelu i innych mieszanek/mas miękkich, które w celu utrzymania najlepszej jakości wymagają specjalnego sprzętu obróbkowego. W przypadku przedsiębiorców przetwarzających surowe kakao oferujemy najnowocześniejsze urządzenia do chłodzenia kakao, w których dzięki szybkiemu schładzaniu ziaren uzyskuje się doskonałe rezultaty prażenia.

Oferujemy szeroką gamę chłodni taśmowych dostosowanych do wszystkich wielkości produkcji, które pozwalają na prowadzenie procesów oblewania lub powlekania z optymalną wydajnością i najwyższą jakością produktu. Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z najnowszych technologii chłodzenia w produkcji spożywczej. Pomagamy w ulepszeniu wydajności i jakości suszenia na liniach produkcyjnych przy jednoczesnym obniżeniu kosztów energii. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!