Maszyny i urządzenia do produkcji żywności pracujące w cyklu ciągłym to te zaprojektowane do pracy w sposób ciągły i nieprzerwany, do 24 godzin dziennie przez 7 dni w tygodniu. W celu utrzymania przy produkcji ciągłej w sektorze spożywczym wysokiej jakości produktu wymagana jest niezawodność, elastyczność na wysokim poziomie oraz najwyższa wydajność.
Kluczowym elementem przy wyborze dowolnego wyposażenia produkcyjnego pracującego w trybie ciągłym jest ograniczenie przestojów do minimum. Kluczowy jest wybór odpowiednich produktów, które pozwolą Państwa zakładom pracować z maksymalną wydajnością, a nowoczesne technologie umożliwią szybkie przejście na inną recepturę, sprawne czyszczenie i wyższą jakość niż kiedykolwiek wcześniej.
Posiadamy szerokie doświadczenie z urządzeniami produkcyjnymi do pracy w cyklu ciągłym. Nasi specjaliści z branży spożywczej pomogą Państwu w wyborze odpowiedniej technologii, która pozwoli odnieść maksymalną korzyść dla Państwa procesu, a następnie doradzić dostawców, którzy będą w stanie dostarczyć sprzęt o wymaganych parametrach. Współpracując z Państwem możemy zagwarantować bezproblemowe zintegrowanie zakupionych maszyn do produkcji ciągłej z istniejącym procesem i aktywne polepszenie niezawodności i wydajności Państwa produkcji.
Czytaj dalejTunele bazujące na zasadzie zamrażania produktów w stanie fluidalnym wprowadziły już wiele lat temu nową...
Urządzenia do mrożenia pracujące w sposób tradycyjny to zwykle dużych rozmiarów tunele lub spirale, w...
Podstawowym problemem w procesie zamrażania są zmiany jakościowe wynikające z dehydratacji, działania dużych kryształów na...
Jednym ze sposobów na poprawę zdolności kiełkowania nasion roślin uprawnych i warzywnych jest etap procesu...
Skuteczność kiełkowania nasion zależy od takich czynników jak rodzaj nasion, stopień czystości, a w szczególności...
Stacje hodowlane pracują nad poprawą zdolności wysiewu nasion, ale brak właściwego procesu czyszczenia może mieć...
Każda odmiana nasion ma swoje optymalne warunki wzrostu - temperaturę, oświetlenie oraz cykl dnia i...
Producenci, którzy posiadają oddzielne stacje napełniania i zamykania, mogą doświadczyć niższej wydajności z powodu wydłużonego...
Mrożenie wielkotonażowe wymaga zwykle zaangażowania urządzeń znacznych rozmiarów zajmujących dużą powierzchnię produkcyjną. Wymóg wysokiej wydajności...
Pasteryzacja przy pomocy pary lub innych nośników ciepła ma swoje ograniczenia co skutkuje nierównomiernym efektem...
Autoklaw do sterylizacji jest kluczowym urządzeniem w liniach produkcyjnych konserw. Przeprowadza on sterylizację, która zapewnia...
Rozmrażanie tradycyjne jest często procesem długotrwałym, gdyż jest hamowane poprzez opór termiczny materiału. Wolne rozmrażanie...
Specjaliści firmy Vekamaf z branży piekarskiej i cukierniczej służą poradą w zakresie najnowszych serii wytłaczarek i depozytorów do każdego rodzaju mas cukierniczych, w tym mas o wysokiej lepkości jak karmele, oraz zaawansowanych procesów, takich jak nakładanie z dużymi cząstkami.
Możliwa jest dostawa wszystkich systemów do produkcji i podawania czekolady, od przetwarzania surowego ziarna po temperowanie, oblewanie i chłodzenie, a współpraca z producentami urządzeń o każdej skali, za pomocą których można wytwarzać produkty o najwyższej jakości z wysoką wydajnością. Dysponujemy także doświadczeniem w zakresie innych procesów wysoko wydajnej produkcji żywności, w tym procesów specjalistycznych, takich jak suszenie sublimacyjne, suszenie próżniowe i suszenie w podczerwieni. Możemy Państwu pomóc oferując najnowsze systemy oszczędzające energię oraz rozwiązania na tyle delikatne, aby móc pracować z najbardziej wrażliwymi składnikami. Służymy poradami w zakresie systemów magazynowania i podawania składników i produktów gwarantujących, że Państwa linia produkcyjna działająca w trybie ciągłym będzie zawsze otrzymywać właściwe strumienie wejściowe we właściwym czasie. Partnerzy biura Vekamaf oferują szereg systemów pakowania produktów końcowych, od butelkowania i workowania poprzez owijanie, napełnianie, puszkowanie i pakowanie w pudła - wszystkie z nich dostępne dla każdej skali produkcji. Nasi specjaliści ds. kontroli jakości mogą wspomóc Państwa przy wielu aspektach systemów kontroli jakości i testowania bezpieczeństwa dla każdej skali produkcji, w tym rozwiązaniami do ważenia kontrolnego i kontroli poziomu napełnienia oraz systemami i procesami rentgenowskiego wykrywania zanieczyszczeń/ciał obcych i wykrywania metali.
Staramy się być dla naszych klientów inspirującym partnerem do rozmów i stale wyszukujemy nowych trendów i innowacji. Ściśle współpracujemy z siecią dobranych międzynarodowych partnerów. Nasi inżynierowie przechodzą cykliczne szkolenia z technologii produkcji ciągłej w branży spożywczej. Pomagamy zakładom produkcyjnym zwiększyć prędkość, ilość i jakość ich produktów, a także zwiększyć wydajność i skuteczność oraz obniżyć zużycie energii przez eksploatowane w nich linie produkcyjne. Chętnie dowiemy się więcej o wyzwaniach, z jakimi Państwo się mierzą, po to by skontaktować Państwa z właściwym ekspertem!