• Pakowanie
    • Kartoniarki
    • Tubiarki
    • Owijarki
    • Pakowanie pionowe
    • Linie rozlewnicze
    • Linie napełniające
    • Napełnianie Toreb
    • Kontrola Szczelności
  • Technologie procesowe
    • Suszenie Przemysłowe
    • Utrwalanie Żywności
    • Mieszanie Przemysłowe
    • Separacja i Oczyszczanie
    • Pakowanie
    • Podajniki przemysłowe
    • Systemy dozujące
    • Obróbka nasion
    • Technologia Izolacyjna
    • Produkcja własnego wodoru
  • Aktualności
  • Artykuły ekspertów
  • O nas
  • Kariera
  • Kontakt
Logo
TECHNOLOGICZNE WSPARCIE DLA TWOJEGO ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO

Pasteryzacja

Jest to termiczna metoda utrwalania żywności, w której stosuje się temperatury do 100o C, eliminująca mikroorganizmy chorobotwórcze, ale nie niszcząca wirusów i form przetrwalnikowych. Celem jest zniszczenie form wegetatywnych drobnoustrojów i enzymów celem przedłużenia trwałości. Parametry procesu zależą od produktu: jego typowej mikroflory, konsystencji, własności fizykochemicznych, wrażliwości cennych składników na temperaturę.

Najczęściej pasteryzuje się produkty płynne. Budowa urządzeń do pasteryzacji zależy od własności substancji. Zazwyczaj są to aparaty płytowe lub rurowe. Stosuje się także pasteryzację w opakowaniach w tunelach lub wannach z natryskiem gorącej wody lub metodą zanurzeniową. Poprawność technologiczną procesu pasteryzacji określa efekt redukcji środowiska mikrobiologicznego, utrzymanie naturalnych cech, struktury produktu oraz zachowanie jego cennych składników. Dla pewnych produktów np. o konsystencji stałej jest wymagane użycie innych urządzeń, które precyzyjnie doprowadzą i utrzymają produkt w wymaganej temperaturze, ale jej nie przekroczą w ściśle określonym czasie.

Skontaktuj się z nami!

Znaleziono rozwiązania

Tunel do pasteryzacji RF
Tunel do pasteryzacji RF

Pasteryzacja przy pomocy pary lub innych nośników ciepła ma swoje ograniczenia co skutkuje nierównomiernym efektem...

Przeglądaj nasze rozwiązania dla różnych przemysłów

Farmacja

przemysł farmaceutyczny

Minerały

przemysł metalowy i minerały

Spożywczy

serializacja leków

Biomasa

energetyczny i biomasa

Chemiczny

przemysł chemiczny

Łączymy zakłady produkcyjne z producentami maszyn

opakowanie produktu

Wybierając technologię utrwalania żywności do swojego zakładu produkcyjnego, ważne jest, aby porozmawiać z kimś z doświadczeniem w Twojej dziedzinie. Nasi eksperci branżowi rozumieją procesy suszenia i mają doświadczenie w różnych zastosowaniach przemysłowych. Oferujemy sprzęt produkcyjny i wyposażenie, które są projektowane na zamówienie przez innowacyjnych producentów maszyn, których osobiście znamy i weryfikujemy.

Grzegorz Pawlonka

Witamy, czekamy na Twoją wiadomość. Postaramy się odpowiedzieć w ciągu 24 godzin lub prosimy o kontakt pod numerem +48 601 611 182

Skontaktuj się z nami

Wszystkie Państwa dane są traktowane jako poufne





    Dziękujemy za kontakt!

    Dziękujemy za kontakt w sprawie Państwa projektu. Nasz pracownik skontaktuje się z Państwem w ciągu 24 godzin.

    Życzymy miłego dnia!

    • Vekamaf Warszawa Sp. z o.o.
    • Leszno 8/1
    • 01-192 Warszawa
    • Telefon 22 258 52 60
    • Copyright © 2022
    • Wszelkie prawa zastrzeżone
    • Vekamaf.pl
    https://www.vekamaf.pl/pasteryzacja/