Jak wygląda produkcja kawy?

Trudno byłoby dziś zamknąć w nazwie kawy jeden, konkretny napój. Różnorodność smaków i aromatów tego pobudzającego napoju zależy w dużej mierze od regionu, z którego pochodzi surowiec i oczywiście od sposobu palenia ziaren. Surowe ziarna muszą zostać poddane specjalnej obróbce, aby wydobyć z nich to, co tak lubimy. Głębia koloru, intensywność smaku, charakterystyczny zapach, czy zawartość kofeiny to zmienne, które sprawiają, że wybór konkretnej kawy może się stać dla konsumenta prawdziwą przygodą. Jedno jest pewne, dobra kawa to taka, o którą dba się od momentu siewu rośliny, poprzez zbiór, przechowywanie, transport i oczywiście obróbkę, aż po dystrybucję. Zdecydowanie warto dowiedzieć się na ten temat nieco więcej.

Jak wygląda produkcja kawy?

Od czego zaczyna się produkcja kawy?

Ten pieczołowicie rozplanowany proces polega na przygotowaniu do spożycia surowych owoców kawowca. Kiedy etap zbiorów zostanie zakończony, pozyskane owoce muszą zostać poddane procesom. Dzięki którym otrzymuje się ziarna. Ziarna trafiają do sortowni, gdzie są dzielone na grupy pod względem wielkości i wagi. Wszystko zależy oczywiście od smaku, jaki chce uzyskać producent, czasami więc wielkości te są ze sobą mieszane w odpowiednich proporcjach.

Kiedy już zostanie wyodrębniona pożądana porcja ziaren, zostają one poddane prażeniu, w wyniku którego zyskują oczekiwaną barwę i właściwy aromat. Taka kawa może zostać zapakowana w opakowania docelowe w postaci ziaren, jednak często jest również mielona i dopiero w takiej postaci umieszcza się ją w dedykowanych, jednostkowych pakunkach.

Jak wygląda produkcja kawy oraz proces powstania kawy rozpuszczalnej?

Większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak powstaje kawa rozpuszczalna. Pokutuje przeświadczenie, że powstaje ona z resztek produkcji kawy mielonej – nic bardziej mylnego! Kawa rozpuszczalna powstaje z kawy palonej, świeżo mielonej i już zaparzonej. Gotowy napój poddaje się suszeniu lub liofilizacji. Podczas suszenia często używa się metody rozpyłowej, która polega na rozpylaniu kawy i szybkiemu suszeniu cieniutkiej jej warstwy. Podczas liofilizacji kawa zostaje zamrożona, a później rozdrobniona na granulki. Oba procesy gwarantują powstanie dobrej, aromatycznej kawy, którą później zwykle zamyka się w szklanych słoikach.

Jakich urządzeń używa się do pakowania kawy?

Jest wiele urządzeń, które znacznie ułatwiają, czy w ogóle umożliwiają powstanie pysznej, aromatycznej kawy. Jednak oprócz samej produkcji, należy też posiadać maszyny dbające o szczelne i zarazem estetyczne pakowanie kawy. Produkowaną kawę można umieszczać w różnego rodzaju opakowaniach, jednakże tymi najpopularniejszymi są próżniowe torebki, kapsułki i szklane słoiki. W pierwszym przypadku można używać pakowaczek, które można spotkać w wielu postaciach. Tego rodzaju urządzenia pozawalają na sprawne pakowanie kawy do torebek. Po procesie pakowania niektóre sztuki są poddawane testom szczelności. Służy do nich tester szczelności kawy pakowanej próżniowo. Dzięki elementom maszyny takim jak manometr, można sprawdzić ciśnienie w opakowaniu, co świadczy o jakości pakowania.

Kolejnym interesującym urządzeniem jest maszyna do pakowania kawy w kapsułkach. Dzięki niej kapsułki umieszczane są w specjalnie formowanych kartonach, co znacznie umożliwia ich dalszą obróbkę, przechowywanie, czy też wysyłkę.

Są to oczywiście tylko przykłady urządzeń, których na rynku jest bardzo dużo. Warto ułatwiać sobie każdą pracę, jeśli tylko jest taka możliwość.