Jak destylacja poprawia jakość cennych olejów rybnych?
Jeszcze nie tak dawno w wielu domach obowiązkowo zażywało się codziennie porcję tranu, czyli oleju pozyskiwanego z tkanki tłuszczowej ssaków morskich. Na wiele lat popularność olejów rybnych spadła, jednak ostatnio można zaobserwować zwiększoną popularność tych substancji.
Oleje pozyskiwane z ryb i ssaków morskich stanowią niesamowite bogactwo cennych składników odżywczych. Ważnym ich składnikiem jest przede wszystkim witamina D, której suplementowanie jest szczególnie ważne w okresach jesienno-zimowych. Jakie są inne zastosowania olejów rybnych?
Właściwości olejów rybnych
Oprócz wysokiego stężenia witaminy D tłuszcz rybi jest również źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak omega-3, -6, -9 oraz DHA i EPA. Sprawia to, że oleje rybne mają bardzo dobry wpływ na produkcję wapnia i fosforu w organizmie, co przyczynia się do lepszego wzrostu kości. Z tego powodu suplementacja olejów rybnych polecana jest nie tylko dzieciom, ale również kobietom w ciąży.
Oleje rybne są również wykorzystywanie w przemyśle spożywczym do wzbogacania żywności oraz jako dodatek do dań.
Destylacja olejów rybnych
Przy uzyskiwaniu olejów rybnych niezwykle ważna jest ich prawidłowe oczyszczenie. Olej rybny powinien być poddany wieloetapowej destylacji, która eliminuje praktycznie wszystkie metale ciężkie, pestycydy oraz nieprzyjemny rybi zapach i smak.
Firma VTA produkująca sprzęt do destylacji olejów rybnych dostarcza destylatory krótkiej ścieżki, które usuwają niepożądanie komponenty przy zastosowaniu obniżonego ciśnienie i temperatury. Pozwala to na uzyskanie wysoce oczyszczonego i nierozłożonego oleju rybnego wysokiej jakości.
Kontakt z naszymi ekspertami
Skontaktuj się z naszymi ekspertami, a pomożemy wybrać ci odpowiedni sprzęt do destylacji!