Firmy VEKAMAF & KREYENBORG połączyły siły, by obsługiwać polski przemysł spożywczy

Rotterdam, 29 listopada 2016 r.

VEKAMAF – wiodąca grupa sprzedażowo-serwisowa w Europie Wschodniej – nawiązała współpracę z KREYENBORG celem rozpowszechnienia na polskim rynku produkcji spożywczej innowacyjnych technologii podczerwieni: FoodSafety-IRD. „Jesteśmy pod wrażeniem koncepcji opracowanej przez Kreyenborg”, powiedział Jorrit Aafjes, dyrektor grupy VEKAMAF. „Suszenie w podczerwieni niesie ze sobą oczywiste korzyści – zewnętrzna skórka/łupina oraz błona produktu pozostają nienaruszone. Inne korzyści z zastosowania to: redukcja bakterii (do > 6-log), zabezpieczenie przy magazynowaniu, dekontaminacja, prażenie, opiekanie. Kreyenborg naprawdę nas zaskoczył ze swoją zdolnością do sprawowania kontroli nad procesem. Ich technologia zapewnia naszym Klientom znaczące oszczędności, zmniejszając zarówno koszty kapitałowe, jak i operacyjne w porównaniu do obecnych procesów”.

 

KREYENBORG – Technologia suszenia w podczerwieni

System KREYENBORG FS-IRD opiera się na świetle podczerwonym. Ogrzewa ono momentalnie rdzeń produktu i powoduje redukcję bakterii. Imponująca wydajność systemu może zostać zweryfikowana w oparciu o ponad 5 000 odrębnych analiz przeprowadzonych przez niezależne, akredytowane laboratoria. Podstawowymi elementami składowymi FoodSafety-IRD są radiator oraz poziomy bęben obrotowy z przyspawaną, spiralną śrubą. Dozowanie materiału odbywa się w sposób ciągły, przy pomocy dozownika wolumetrycznego. Następnie materiał jest transportowany przez spiralę, ze zmienną prędkością obrotową, równomiernie przez urządzenie, gdzie jest poddawany działaniu podczerwieni. Światło ogrzewa cząsteczki materiału spożywczego od wewnątrz. Jeżeli jest taka konieczność, to można dodać wody do materiału podczas obróbki. U wyjścia bębna obrotowego materiał wpada do leja wylotowego i może być przekazany bezpośrednio do kolejnego etapu przetwarzania.

 

KREYENBORG

KREYENBORG jest wiodącym dostawcą rozwiązań na polu obróbki materiałów sypkich. Ponad 60 lat temu firma KREYENBORG opracowała pierwsze rozwiązania dla przemysłu spożywczego. Obecnie KREYENBORG kładzie duży nacisk na bezpieczeństwo żywności. KREYENBORG redukuje bakterie, dekontaminuje, suszy, dezynfekuje, otwiera aromaty, praży i opieka. KREYENBORG oferuje rozwiązania pod klucz, w których łączą wiedzą ekspercką w zakresie rozwiązywania problemów w mieszaniu, transportowaniu i dozowaniu – podstawa ich działalności – z rozwiązaniami dla przemysłu spożywczego.

 

www.kreyenborg.com
www.vekamaf.com

Firmy VEKAMAF & KREYENBORG połączyły siły, by obsługiwać polski przemysł spożywczy