Delikatne pieczenie na podczerwień

Organiczny pionier Rapunzel polega na FoodSafety-IRD, marce Kreyenborg. FoodSafety IRD wbudowany w zakładzie Roszpunki

Bezpieczeństwo żywności i przetwarzanie możliwie jak najbardziej naturalne, spełniające oczekiwania konsumentów dotyczące produktów wysokiej jakości, są centralnymi punktami na agendzie firm ekologicznych. Producent żywności naturalnej Rapunzel zainstalował w swoim segmencie orzechów nowy system oparty na świetle podczerwonym: zapewniający niezawodną sterylność, delikatne pieczenie i zrównoważone doznania smakowe.

„Od kilku lat jesteśmy w kontakcie z Kreyenborgiem i już wcześniej przeprowadziliśmy podstawowe testy”, mówi Alexander Karst, szef produkcji w Rapunzel. Asortyment orzechów firmy: migdały, orzeszki ziemne, makadamia, pistacje i inne, jest udoskonalany przez technologię podczerwieni Kreyenborga od połowy 2021 roku. W rezultacie można by również rozszerzyć możliwości palenia w bawarskim zakładzie firmy w Legau.

Ciągłe palenie dla pełnego aromatu

Za pomocą procesu termicznego produkt przeznaczony do obróbki jest podgrzewany od wewnątrz na zewnątrz w sposób celowy i w krótkim czasie, dzięki czemu cały orzech jest równomiernie prażony. Opatentowany FoodSafety-IRD (w języku angielskim: obrotowa rurka podczerwieni) reguluje intensywność światła podczerwonego, proces i temperaturę produktu. Zapobiega to przegrzewaniu się produktów poddanych obróbce, aromat może rozwijać się powoli, a wynik palenia jest tak zrównoważony, jak to tylko możliwe.

„Podczas pieczenia rozwijają się substancje, które nadają orzechom szczególny aromat”, wyjaśnia Karst. Rozpoznawalny smak uzyskuje się dzięki jednolitej obróbce ze stałym stopniem wypalenia – i to właśnie oferuje zakład Kreyenborgs.

W nowej instalacji w Legau orzechy trafiają z big-bagów na przenośniki taśmowe przez stację opróżniania, są oczyszczane, gromadzone w silosie magazynowym, a następnie dozowane do FoodSafety-IRD. Po upieczeniu chłodziarka przywraca produkt do temperatury pokojowej, aby zapobiec tworzeniu się pleśni. Orzechy są ponownie ważone i transportowane do magazynu tymczasowego i są teraz gotowe do dalszego przetwarzania w różnych obszarach produkcyjnych.

Skoncentruj się na bezpieczeństwie żywności

Oprócz pasteryzacji, suszenia i prażenia orzechów, rodzinna firma Kreyenborg z gminy Senden w Nadrenii Północnej-Westfalii specjalizuje się w ochronie przechowywanej żywności. Ciepło światła pozwala uwolnić nasiona, przyprawy, zioła, herbatę, zboża i inne suche produkty od zarazków, owadów, larw i jaj. W przeciwieństwie do procesów opartych na parze, produkty nie ulegają uszkodzeniu wizualnemu ani sensorycznej. Białka roślinne zostały zachowane. Delikatne ogrzewanie powinno również gwarantować dłuższy okres przydatności do spożycia.

Samowystarczalna praca energetyczna jako cel

FoodSafety-IRD jest w 100% zasilany energią elektryczną. Rapunzel ma na celu generowanie całej energii elektrycznej potrzebnej do samej palarni, aby utrzymać jak najmniejszy ślad ekologiczny. Wiele konwencjonalnych technologii opierało się na spalaniu gazu lub innych paliw kopalnych, co w konsekwencji doprowadziło do znacznie wyższego zużycia CO2.

Wyzwaniem było skonfigurowanie całego systemu palenia na podczerwień w sposób przyjazny dla użytkownika i zgodnie ze specyfikacjami eksploatacyjnymi oraz osadzenie go w istniejącej przestrzeni. Należy wziąć pod uwagę limity emisji określone przez władze, a także najniższy możliwy poziom hałasu, biorąc pod uwagę sąsiedztwo.

Alexander Karst jest zadowolony z innowacji. „Zakład w Kreyenborgu działa zarówno wydajnie, jak i delikatnie, zapewniając wysoki poziom niezawodności operacyjnej”, mówi kierownik produkcji. W Food Technikum w siedzibie firmy w Senden klienci firmy Kreyenborg mogą sami doświadczyć przetwarzania swoich produktów. Na Biofach 2022 producent maszyn zaprezentuje swoją ofertę w hali 9, stoisko 416.

Źródło: https://www-biopress-de.translate.goog/de/inhalte/details/8721/ausgabe/82/schonend-roesten-mit-infrarot.html?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=pl&_x_tr_hl=de&_x_tr_pto=wapp

Delikatne pieczenie na podczerwień